Πριν από λίγες μέρες γίναμε όλοι θεατές ενός ακόμη κακοπαιγμένου θεάτρου από πλευράς της κυβέρνησης, αυτή τη φορά σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» 2020 αποδείχθηκε ακόμη ένα φιάσκο παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει μετά από τόση διαφημιστική καμπάνια, άλλωστε αποτελεί πάγια τακτική της Νέας Δημοκρατίας η υπερπροβολή ενός ζητήματος με σκοπό να κρύψει τις αδυναμίες του και να μειώσει την απογοήτευση που είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα επιφέρει μετά.

Την Παρασκευή στις 18 Δεκεμβρίου ήταν η σειρά της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και όλοι οι ενδιαφερόμενοι περίμεναν εναγωνίως το άνοιγμα της πλατφόρμας. Προς μεγάλη έκπληξη όλων όμως η πλατφόρμα, μόλις 13 λεπτά αργότερα, έκλεισε, αφήνοντας εκτός της διαδικασίας πολλούς συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους. Κατά ένα «περιέργο» τρόπο ο προϋπολογισμός των 57,16 εκατομμυρίων, που είχε προβλεφθεί, δεσμεύθηκε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, με αποτέλεσμα να εγκριθούν μόλις 2.356 αιτήσεις εκ των 7.985 που συνολικά υποβλήθηκαν, δηλαδή μόνο το 30% των αιτήσεων έγιναν δεκτές. Τα ερωτήματα που εγείρονται εδώ είναι πολλά και δυστυχώς οι εξηγήσεις που δόθηκαν είναι ανεπαρκείς. Πως είναι δυνατόν να εξανεμιστούν 57,16 εκατομμύρια μέσα σε χρονικό διάστημα 13 λεπτών, όταν μάλιστα αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας σχετικά γρήγορος χρήστης προκειμένου να συμπληρώσει και να υποβάλλει επιτυχώς την αίτηση του;

Το συμπέρασμα που ανακύπτει είναι πως για άλλη μια φορά αγνοήθηκαν οι ελπίδες και οι προσδοκίες των πολιτών αυτής της χώρας για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών τους. Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες μέρες όπου όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να μένουμε στα σπίτια μας εξαιτίας των δυσμενών υγειονομικών συνθηκών, η κυβέρνηση στερεί το δικαίωμα από χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν δυνάτοτητα θέρμανσης της μόνιμης κατοικίας τους.

Εκτός λοιπόν του ότι αγνοήθηκαν για μία ακόμα φορά οι ενεργειακές ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, παραγκωνίστηκαν επίσης η προσπάθεια και οι χιλιάδες εργατοώρες που αφιέρωσαν οι πολιτικοί μηχανικοί, οι ενεργειακοί επιθεωρητές, τα τεχνικά γραφεία αλλά και οι λογιστές προκειμένου να ετοιμαστούν όλες αυτές οι αιτήσεις, οι οποίες στη συνέχεια πετάχθηκαν με μεγάλη ευκολία στον κάλαθο των αχρήστων. Για άλλη μια φορά η επαγγελματική τους προσπάθεια και η επιστημονική τους αξιοπρέπεια θυσιάζονται στο βωμό μιας αναποτελεσματικής και αδιαφανούς διαδικασίας.

Είναι λοιπόν φανερό πως η κυβέρνηση εκτός από το να αγνοεί τις ανάγκες των συμπολιτών μας για συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, να καταρρακώνει τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες αυτού του επιχειρήματος, γυρίζει επίσης την πλάτη στην ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμιση που χρειάζεται αυτή η χώρα. Αδιαφορεί εγκληματικά για τις κλιματικές αλλαγές, συνέπειες των οποίων όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη στροφής σε ανανεώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο πηγές ενέργειας με μηδενικούς ρύπους και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας.

Έχουμε όλοι δικαίωμα να ζούμε σε ένα καθαρό και αρμονικό περιβάλλον με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και θα το διεκδικήσουμε!