Την ώρα που η παγκόμια οικονομία έχει γονατίσει από την πανδημία της νόσου Covid, η βιομηχανία πούρων καλά κραττεί.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg», η κορυφαία παραγωγός χώρα πούρων στον κόσμο, η Δομινικανή Δημοκρατία, κάνει χρυσές δουλειές, όπως αναφέρει το protothema.

Οι εξαγωγές προιόντων καπνού και πούρων στο μικρό αυτός έθνος της Καραιβικής σημειώνουν ρεκόρ, αγγίζοντας σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Είναι γεγονός ότι, η βιομηχανία των πούρων συμβάλλει ως ένα μεγάλο βαθμό στις απώλειες που έχει ο τουριστικός κλάδος στη χώρα, όπως σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πούρων στον κόσμο βρίσκεται σε καλό δρόμο, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι της χώρας.
Αναμένεται αύξηση στις εξαγωγές προιόντων καπνού και πούρων έως και 6% σε σχέση με το 2019 (η αξία τους πέρυσι άγγιζε τα 942 εκατομμύρια δολάρια).

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο «Bloomberg», τα στοιχεία αυτά προέρχονται από κυβερνητικές πηγές.

Η βιομηχανία πούρων έχει αναδειχθεί ως ένα φωτεινό σημείο για την οικονομία της περιοχής, η οποία όμως αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί κατά 5,5%, καθώς ο κρίσιμος τομέας του τουρισμού και υπηρεσιών δέχεται σοβαρότατο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπει φρένο στην εξάπλωση της νόσου Covid.

«Οι λάτρεις των πούρων δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τα μπαρ και τα εστιατόρια, ωστόσο, δαπανούν περισσότερα χρήματα και χρόνο στη συνήθεια του καπνίσματος», όπως δηλώνει ο Χέντρικ Κέλνερ, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Πούρων στη Δομινικανή Δημοκρατία.

«Αρχικά, ήμασταν πολύ ανήσυχοι, γιατί βλέπαμε όλα αυτά τα καταστήματα και τα μαγαζιά με είδη καπνού να κλείνουν, μερικά από αυτά για πάντα», υποστήριξε.

Ωστόσο, οι πωλήσεις κινήθηκαν ταχύτατα στο διαδίκτυο και ήταν μεγάλες - η καπνοβιομηχανία δεν έχει υποστεί πλήγμα », προσθέτει.

«Πιστός φίλος» το πούρο

Η Δομινικανή Δημοκρατία θεωρείται ένας από τους τόπους «γέννησης» του πούρου.

Όταν η Κούβα εθνικοποίησε τη βιομηχανία πούρων κατά την επανάσταση του 1959, πολλοί από τους κορυφαίους καλλιεργητές μετακόμισαν στο γειτονικό νησί, προωθώντας τη βιομηχανία στη Δομινικανή Δημοκρατία.

«Από τότε, ο τομέας αυτός σημείωσε ανοδική πορεία σε ξένες επενδύσεις,» δήλωσε ο Εμπελ ντε Κάστρο, διευθυντής ανάπτυξης για ζώνες ελεύθερου εμπορίου και βιομηχανικά πάρκα του Υπουργείου Βιομηχανίας της χώρας.

«Ένα πούρο», όπως λέει, «είναι όπως ο πιστός φίλος: σε συνοδεύει όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και είσαι ολομόναχος».