Μπορεί η εστίαση να είναι κλειστή και τα καταστήματα του κλάδου να μην λειτουργούν από τις 7 Νοεμβρίου, φτάνοντας σε λίγες μέρες τους δύο μήνες χωρίς να δουλεύουν, όμως, ακόμα και έτσι ο κλάδος δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο, αυτές τις γιορτινές μέρες.

Ο ΣΚΕΑΝΑ συμμετέχει ενεργά στην συγκέντρωση τροφίμων και φαγητού που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για αυτές τις γιορτινές μέρες, μοιράζοντας τα σε τρία ιδρύματα, στο Άσυλο Ανιάτων, στην Μέριμνα και στο Σκαγιοπούλειο.

Η αρχή έγινε παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, ενώ θα συνεχιστεί και τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς. Όμως δεν είναι μόνο αυτές οι δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τον κλάδο της εστίασης.

Είτε συλλογικά, είτε μεμονωμένα η εστίαση και οι άνθρωποι του κλάδου τροφοδοτούν αθέατα και χωρίς τυμπανοκρουσίες αρκετούς από τους συλλόγους και τις εθελοντικές ομάδες που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο πλευρό των οικογενειών που περνούν την γιορτινή περίοδο, χωρίς να έχουν εισοδήματα από πουθενά.

Μαθαίνουμε ότι ένα σημαντικό μέρος του φαγητού που μοιράζεται κάθε Κυριακή από τη δράση των Γευμάτων Στήριξης, προέρχεται από την εστίαση και τα μαγαζιά της.

Η δράση αυτή που έχει ξεκινήσει από ομάδα Πατρινών εθελοντών δίνει κάθε Κυριακή στα Ψηλαλώνια ραντεβού και συγκεντρώνει μερίδες φαγητού από συμπολίτες που σπεύδουν να βοηθήσουν, ενώ στη συνέχεια το μοιράζουν σε σπίτια που ζουν οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Αθέατα, χωρίς τυμπανοκρουσίες

Αρκετοί ακόμα σύλλογοι, οργανώσεις και φιλανθρωπικές ομάδες «επωφελούνται» από τις προσφορές της εστίασης και των επαγγελματιών της, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας και τις οικογένειες τους.

«Υπάρχουν πολλές οικογένειες στην Πάτρα που αυτές τις μέρες περνούν δύσκολα και δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα. Η εστίαση περνάει και αυτή δύσκολες ώρες και πολλές από τις οικογένειες που ζουν μέσα από τον κλάδο βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Παρόλα αυτά βοηθάει και αυτή όπως μπορεί» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η εστίαση ήταν αυτή που πρόσφερε σε καθημερινή βάση γεύματα στους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους που έδιναν τη μάχη με τον κορωνοϊό και ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Μια μάχη που έχει βγάλει την εστίαση και τους χιλιάδες εργαζόμενους της εκτός του ρινγκ, τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς, χωρίς κανείς ακόμα να γνωρίζει πότε θα επανέλθει και θα δοθεί το πράσινο φως στα μαγαζιά της για να ανοίξουν και να εργαστούν.