Αν υπάρχει κάτι θετικό που ίσως να έχει βγει μέσα από την πανδημία και την κατάσταση που ζούμε τους τελευταίους μήνες είναι ο εθελοντισμός και η συλλογικότητα από ομάδες Πατρινών για να προσφέρουν με κάθε τρόπο κάτι στους γύρω συνανθρώπους τους.

Και όταν λέμε με κάθε τρόπο, το εννοούμε. Ακόμα και με… μαγεία! Πάρτε για παράδειγμα τις «Σφήκες», μία άτυπη ομάδα Πατρινών που την παραμονή των Θεοφανείων, δηλώνει αποφασισμένη για να ξεκινήσει το έθιμο της Befana. 

Τι είναι όμως οι Σφήκες και ποια είναι η Befana; Ας δούμε πώς μας παρουσιάζονται οι ίδιες μέσα από σχετικό δελτίο τύπου. «Είμαστε οι Σφήκες μια άτυπη ομάδα Πατρινών που στοχεύει με ίδια μέσα, να επαναφέρει στην πόλη μας την χαμένη της αίγλη.

Θα προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια του έτους να διοργανώνουμε πρωτότυπα δρώμενα ή να αναβιώνουμε έθιμα που πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουν σε βάθος χρόνου Πανελλήνιο και όχι μόνο ενδιαφέρον» τονίζουν, δείχνοντας ότι η Befana θα είναι μόνο η αρχή της δράσης τους.


«Ξεκινάμε με το έθιμο της Befana, της Θεοφάνειας, που δανειζόμαστε από τους φίλους μας Ιταλούς, και που διοργανώνεται σε πολλά κράτη της Ευρώπης.

Ποια είναι η Befana; Η καλόκαρδη, άσχημη γηραιά κυρία, με υπερφυσικές δυνάμεις, που τα χρόνια και οι εμπειρίες της ζωής της φανέρωσαν την μία και μοναδική αλήθεια: «το μόνο που μετράει σε τούτη τη ζωή είναι το Ουράνιο Φως, η Αγάπη δηλαδή η Θεοφάνεια».

«Για να τα βιώσεις αυτά» όπως μας λένε οι Σφήκες «θα πρέπει στρέψεις τα μάτια σου άνωθεν και να πετάξεις πάνω από τις υλικές μικρότητες και κακίες.

 Γι΄αυτό, η befana δανείστηκε από τις μάγισσες των παραμυθιών το μυτερό προς τα άνω καπέλο και την σκούπα τη μαγική, σύμβολο υπέρβασης της υλικής βαρύτητας, σαν το μαγικό χαλί του Αλλαντίν που συμβολίζει την αγάπη, την φιλία και την πίστη».


Έτσι, «οι Σφήκες την παραμονή των Θεοφανείων θα βγούμε στους δρόμους, τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα προφύλαξης για την πανδημία του covid-19, ντυμένες befana να ξορκίσουμε το κακό που μας βρήκε.

Στόχος μας, η εκδήλωση αυτή να γίνει έθιμο και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλες παρέες που θα την αγκαλιάσουν.

Ονειρευόμαστε στο μέλλον, την παραμονή των Φώτων να γεμίζει η πόλη Μπεφάνες (εξελληνισμένα) που με χαμόγελα, μουσικές και τραγούδια θα "ξορκίζουν" το κάθε τοπικό ή παγκόσμιο κακό, όπως παρόμοιες γιορτές οργανώνονται συμβολικά από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη τη χώρα μας, «μωμόγεροι», «ραγκουτσάρια», «καλικάτζαροι» κλ.π. Ελπίζουμε να το χαρείτε»

Το ευχόμαστε και εμείς…