Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, το πρωί της Τετάρτης, έξω από το κτίριο της ΔΕΗ στην Ακτή Δυμαίων.

Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή τον θάνατο ενός υπαλλήλου του ΑΔΜΗΕ που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία. Το δυστύχημα έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στον υποσταθμό της Ζακύνθου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των νέων δικτύων υψηλής τάσης.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους οι συγκεντρωμένοι μετέφεραν έναν φέρετρο στην είσοδο του κτιρίου της ΔΕΗ, δείχνοντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο τις ευθύνες της επιχείρησης για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Όπως υποστηρίζουν τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους δεν είναι τα απαιτούμενα.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας αναφέρει τα εξής:  «Άλλος ένας συνάδελφός μας δεν γύρισε σπίτι από το μεροκάματο. Πρόκειται για τον 38χρονο εργαζόμενο του ΑΔΜΗΕ όπου πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης στον Υποσταθμό της ΔΕΗ στο Αργάσι Ζακύνθου.

Είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε εργασίες συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ μέσα σε λίγους μήνες και πάλι στο νησί της Ζακύνθου.

Πάλι θα μας πουν ότι έφταιξε η κακιά στιγμή, η κακιά η ώρα. Κανείς να μην αποδεχτεί αυτή την κατάσταση. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την εργοδοσία που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων είναι τεράστιες όσο αφορούν το ζήτημα με τη ΔΕΗ. Η έλλειψη προσωπικού, η αύξηση των εργολαβιών, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η κακή συντήρηση του δικτύου, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι η αιτία που θρηνούμε ακόμη ένα συνάδελφό μας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες, καθώς στο θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σφυρίζει "κλέφτικα" αφήνοντας αθωράκιστους τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-Να γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο το συνάδελφο μας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες.

-Να παρθούν τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους

-Να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς με ταυτόχρονη ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών στη Δυτική Ελλάδα».