Ενώσεις που περιέχονται στο κρέας μπορεί να προκαλούν συριγμό σε κάποια παιδιά και δυνητικά να οδηγούν σε άσθμα ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ενώσεις αυτές, γνωστές ως AGEs (Advanced Glycation End Products) ή προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης ή γλυκοτοξίνες, αποτελούν μία ετερογενή ομάδα μορίων με ιδιαίτερα οξειδωτική δράση και απελευθερώνονται καθώς το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αναφέρει το omned.

Οι ενώσεις προσδένονται στα κύτταρα των πνευμόνων, προκαλώντας φλεγμονή και απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει συριγμό, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Ο παιδικός συριγμός είναι συχνά η πρώτη εκδήλωση της νόσου των αεραγωγών, κυρίως του άσθματος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Jing Gennie Wang, πνευμονολόγος, εντατικολόγος και γιατρός ύπνου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε κρέας μπορεί ενδεχομένως να είναι επιζήμια για τους αεραγωγούς και την υγεία των πνευμόνων των παιδιών», πρόσθεσε.

«Η σύνδεση αφορά στην κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως λουκάνικα και σαλάμια, κόκκινου κρέατος όπως βόειο και χοιρινό, αλλά και πουλερικών», πρόσθεσε. Διευκρίνισε όμως ότι δεν αφορά τα θαλασσινά, όπως ψάρια και όστρακα.

«Η μελέτη μας προσθέτει στοιχεία σε μια υπό διεύρυνση βιβλιογραφία που υποδηλώνει ότι η συχνότερη κατανάλωση κρέατος και σχετικών προφλεγμονωδών ενώσεων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στους πνεύμονες», δήλωσε η Wang.

Για τη μελέτη, η Wang και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις επιπτώσεις των AGEs σε σχεδόν 4.400 παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών στην Αμερική που συμμετείχαν σε Εθνική Έρευνα Εξέτασης της Διατροφής και της Υγείας από το 2003 έως το 2006.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων για να υπολογίσουν πόσα AGEs καταναλώθηκαν, ενώ εξέτασαν και τις αναφορές συμπτωμάτων του αναπνευστικού.

Από τα παιδιά, το 13% είχαν παρουσιάσει συριγμό τον τελευταίο χρόνο.

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή / εθνικότητα, το εισόδημα των νοικοκυριών και το βάρος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση AGEs συσχετίστηκε με αύξηση κατά 18% των πιθανοτήτων συριγμού.

Η υψηλότερη κατανάλωση AGEs συσχετίστηκε επίσης με αύξηση κατά 26% των πιθανοτήτων διαταραγμένου ύπνου λόγω συριγμού, 34% συριγμού κατά τη διάρκεια της άσκησης και 35% μεγαλύτερης ανάγκης λήψης φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία του συριγμού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Thorax.