Γράφαμε σχετικά με τις πλατείες του κέντρου της Πάτρας που έχουν μείνει «γυμνές» από στολισμό και αναφερόμασταν στην πλατεία Όλγας, στην Τριών Ναυάρχων και στα Ψηλαλώνια.

Ας προστεθεί άλλη μία σε αυτές. Μιλάμε για την πλατεία Αγίου Γεωργίου, απέναντι από το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Εκεί δεν υπάρχει δείγμα χριστουγεννιάτικου στολισμού, παρά μόνο κάτι λάμπες που φωτίζουν θαμπά και δίχως ένας ύφος εορταστικό. Μάλλον άρρωστο.

Και όμως είναι από τις πιο ιστορικές πλατείες της Πάτρας που βρίσκεται και σε ένα ιδιαίτερο σημείο του ιστορικού κέντρου της πόλης, απέναντι από το Ρωμαϊκό Ωδείο, εκεί που θεωρητικά ξεκινά η Άνω Πόλη.

Δεν είναι μόνο οι γιορτές που η πλατεία Αγίου Γεωργίου είναι κάπως παραμελημένη και εγκαταλελειμμένη από τους αρμοδίους. Η πλατεία αυτή είναι σε μόνιμη βάση έτσι. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Δεν μπορεί μία πλατεία που βρίσκεται σε ένα καίριο σημείο του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, απέναντι από το Ρωμαϊκό Ωδείο, έχοντας δίπλα της υπέροχα νεοκλασικά κτίρια (ορισμένα εκ ων οποίων έχουν ανακαινιστεί όπως το Μέγαρο Γαλανόπουλου που έγινε ξενοδοχείο), έχοντας κάτω της το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο και πάνω της τα σοκάκια της Άνω Πόλης να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της Άνω πόλης η πλατεία Αγίου Γεωργίου θα έχει πλέον έναν σημαντικό ρόλο στο θέμα της τουριστικής ανάδειξης της Πάτρας. Αν κατορθώσουμε και φέρουμε τουρίστες στην πόλη μας από εκεί θα περνούν για να πάνε στο Ρωμαϊκό Ωδείο ή στο Κάστρο ή να κάνουν μία περιήγηση στην Άνω Πάτρα.

Έτσι θέλουμε να την έχουμε;

(Οι φωτογραφίες είναι του Άγγελου Φρατζή).