«Μαύρα» Χριστούγεννα έκαναν οι εργαζόμενοι του λιανικού εμπορίου και της εστίασης που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Τα χρήματα της αναστολής για τον μήνα Δεκέμβρη δεν είχαν μπει πριν από τα Χριστούγεννα και έτσι ένα μεγάλο μέρος από αυτούς που είχε ξοδέψει τα χρήματα για τον μήνα του Νοεμβρίου, σφίχτηκαν αρκετά για το οικογενειακό τραπέζι των γιορτών.

Ορισμένοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να κάνουν Χριστούγεννα με δανεικά, λέγοντας στους δανειστές τους ότι θα τους τα δώσουν όταν πάρουν τα λεφτά της αναστολής, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά.

Το μοναδικό τους εισόδημα έτσι για τις μέρες των Χριστουγέννων ήταν το δώρο από την εργασία τους, όμως, αυτό δεν το πήραν όλοι ή υπήρχαν αρκετοί που πήραν κάποια χρήματα σε έναντι από τους εργοδότες τους, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να συμβιβαστούν.

Το σίγουρο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του εργατικού κόσμου της Πάτρας πέρασε τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα της ζωής του και αν δεν είχε στην άκρη χρήματα, τότε μιλάμε για περιπτώσεις που το οικογενειακό τραπέζι θα ήταν στενάχωρο και κάθε άλλο παρά γιορτινό.

Ο κόσμος αυτός που πέρασε Χριστούγεννα με τα λιγοστά χρήματα της αναστολής του Νοεμβρίου, μόνο λίγος δεν ήταν αριθμητικά. Μόνο και μόνο αν βάλουμε κάτω το γεγονός ότι μόλις το 10% των εμποροϋπαλλήλων επέστρεψε στην εργασία του μέσω του click away, αλλά και του ότι 15. 000 εργαζόμενοι στην εστίαση βρίσκονται στην αναστολή, καταλαβαίνει κανείς γιατί νούμερα μιλάμε.

Οι μέρες της Πρωτοχρονιάς

Όμως και η Πρωτοχρονιά δεν θα είναι και τόσο καλύτερη για πολλές οικογένειες εργαζομένων, είτε στο εμπόριο, είτε στην εστίαση. Μπορεί το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να πάρουν τα χρήματα της αναστολής, όμως, τα 534 ευρώ θα φύγουν γρήγορα αφού δεν φτάνουν για τίποτα.

Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην ίδια δουλειά και είναι σε αναστολή, παίρνουν δηλαδή κανονικά μισθούς της τάξεως των 700 και των 800 ευρώ, θα χάσουν από 200 έως 300 ευρώ τουλάχιστον λόγω αυτής της κατάστασης. Και το ακόμη χειρότερο. Κανείς δεν τους εγγυάται πότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους και κάτω από ποιες συνθήκες…