Βασική προϋπόθεση για να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος είναι να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Κι ενώ η πρώτη λύση που έρχεται στο μυαλό μας για να το πετύχουμε αυτό είναι το να τρώμε λιγότερο, στην πραγματικότητα μπορούμε να γλιτώνουμε καθημερινά έναν σημαντικό αριθμό θερμίδων πραγματοποιώντας μικρές αλλαγές στον τρόπο που μαγειρεύουμε.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα μειώσουμε τις θερμίδες στα γεύματα που ετοιμάζουμε, όπως αναφέρει το vita.

*Υπολογίζουμε το λάδι

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά υγιεινό και αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης, μεσογειακής διατροφής, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περιέχει θερμίδες. Μία κουταλιά της σούπας μάς δίνει 135 θερμίδες, επομένως, υπολογίζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα φαγητού.

*Προτιμάμε το ψήσιμο

Το ψήσιμο στον φούρνο και στον ατμό, σε αντίθεση με το τηγάνισμα και το τσιγάρισμα, δεν απαιτούν μεγάλη ποσότητα λαδιού. Έτσι, αντί να τηγανίσουμε τις πατάτες, μπορούμε να τις κόψουμε με τον ίδιο τρόπο και να τις ψήσουμε στον φούρνο, σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνοντας πολύ λιγότερο ελαιόλαδο.
*Αφαιρούμε το ορατό λίπος

Όταν ετοιμάζουμε κρέας και πουλερικά φροντίζουμε πριν το μαγείρεμα να αφαιρούμε το ορατό λίπος.

*Προμηθευόμαστε αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να αποφύγουμε την προσθήκη λιπαρών ή έστω να χρησιμοποιήσουμε πολύ μικρότερη ποσότητα, χωρίς να «κολλήσει» το φαγητό.

*Αντικαθιστούμε την κρέμα γάλακτος

Στις συνταγές για λευκές σάλτσες που περιέχουν κρέμα γάλακτος μπορούμε είτε να επιλέξουμε τη light εκδοχή της είτε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος της με γάλα και λίγο αλεύρι ή τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών.

*Χαρίζουμε γεύση με υλικά χωρίς θερμίδες

Το λεμόνι, το ξίδι, η μουστάρδα, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά δεν αποδίδουν πρακτικά θερμίδες και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στη δίαιτα προκειμένου να κάνουμε τα πιάτα και τις σαλάτες μας νοστιμότερα, χωρίς όμως να τα επιβαρύνουμε με θερμίδες.

*Χρησιμοποιούμε άπαχα αλλαντικά

Αν η συνταγή που θέλουμε να φτιάξουμε έχει μπέικον ή ζαμπόν, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άπαχα αλλαντικά από γαλοπούλα ή κοτόπουλο.

*Ζητάμε άπαχο κιμά

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας δώσει κομμάτια άπαχου κρέατος για μαγειρευτά φαγητά.