Ανάμεσα στα υπόλοιπα που θα στερήσει ο κορωνοϊός από τις φετινές γιορτές θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και οι μποναμάδες.  

Οι παραδοσιακοί μποναμάδες που τα προηγούμενα χρόνια στήνονταν τέτοιες ημέρες, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, στην Τριών Ναυάρχων της Πάτρας, με τους πάγκους τους να έχουν τα πάντα, από δώρα και παιχνίδια, αξεσουάρ έως και γλυκίσματα .

Φέτος εξαιτίας της πανδημίας και των αποστάσεων είναι αυτονόητο ότι μποναμάδες δεν θα γίνουν και έτσι δεν θα δούμε στην Τριών Ναυάρχων όλο αυτό το σκηνικό που ζωντάνευε αυτές τις μέρες την περιοχή.

Οι γιορτινοί μποναμάδες είναι ταυτόσημοι σε πολλούς Πατρινούς με την Πρωτοχρονιά και αποτελούν ένα μέρος των παιδικών τους αναμνήσεων από τις γιορτές, τότε που βρίσκονταν στην πλατεία Γεωργίου.

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας αλλάξει μέρος, αρκετοί Πατρινοί περνούν κλασικά μία βόλτα από τους μποναμάδες της Τριών Ναυάρχων, έχοντας το στο μυαλό τους σαν γούρι, για να πάει καλά η χρονιά που έρχεται.

Σίγουρα πάντως το 2020 μόνο καλά δεν πήγε. Οι μικροπωλητές που έρχονταν στην Πάτρα για να πάρουν μέρος στους μποναμάδες της Τριών Ναυάρχων, είναι από αυτούς που προφανώς δεν θα έχουν καν εισόδημα αυτές τις μέρες της καραντίνας αφού τα εμπορικά πανηγύρια αυτού του τύπου έχουν ακυρωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Μια ακόμα αθέατη πλευρά των συνεπειών που έχει προκαλέσει αυτή η κατάσταση με την πανδημία και τον κορωνοϊό. Πάντως , οι πρωτοχρονιάτικοι μποναμάδες θα πρέπει να μείνουν ζωντανοί ως έθιμο και καλό θα ήταν η πόλη να συζητήσει λύσεις και προτάσεις να τους αναβαθμίσει, αξιοποιώντας την φετινή τους ματαίωση.