Αρκετές ενστάσεις ως προς τη διαδικασία και το πλάνο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, έχει η ιατρική κοινότητα της Πάτρας.

Ενστάσεις που σχετίζονται βέβαια με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά τον σχεδιασμό που έχει οριστεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο, ο οποίος έχει ορισμένες αδυναμίες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου, είναι άμεση ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο εμβολιασμού από την αρμόδια επιτροπή στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες για τη χρήση του.

Λεπτομέρειες που θα αφορούν τις ευάλωτες ομάδες υγείας και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Θα πρέπει να γίνει δηλαδή μία κατηγοριοποίηση των ασθενών και εκεί να αναφέρονται σε δημόσια θέα οι τυχών συνέπειες του εμβολίου για κάθε κατηγορία.

«Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας προέλεγχος στις ομάδες αυτές που πάσχουν από χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα και να γίνεται το εμβόλιο χωρίς την έγκριση των γιατρών των ασθενών.

Οι γιατροί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το εμβόλιο και οι ομάδες αυτές να το κάνουν μόνο αν έχουν την έγκριση από αυτούς. Το ραντεβού στα… τυφλά δεν μπορεί να ισχύει για όλους» τονίζει η κ. Μαστοράκου.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναγκαιότητας του προέλεγχου είναι αυτό με τις εγκύους. «Οι γυναίκες που είναι σε κατάσταση κύησης αποκλείονται με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα από τον εμβολιασμό.

Δεν επιτρέπεται σε αυτές. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνεται ένας προέλεγχος στις γυναίκες που βρίσκονται σε μία αναπαραγωγική ηλικία προτού κάνουν το εμβόλιο».

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι που θα κάνουν την διαφορά και θα κρίνουν την επιτυχία της όλης διαδικασίας.

Η επιτυχία αυτή θα φανεί από τα πόσα άτομα θα εμβολιαστούν ώστε να κτιστεί γρήγορα  το τείχος της ανοσίας, το οποίο χρειάζεται ένα ποσοστό της τάξεως του 70% και να ξεπεραστεί όσο γίνεται πιο σύντομα η πανδημία.

«Αυτό είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα στη μάχη με την πανδημία. Να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και για να γίνει αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας τα λάθη. Κάθε λάθος κοστίζει και μας πάει πίσω…».