Ο ύπνος είναι κάτι πολύ περισσότερο από μερικές ώρες ανάπαυσης για το σώμα και το νου. Όσο κοιμάστε, το σώμα σας εκτελεί πολλές λειτουργίες. Κατά την διάρκεια του ύπνου, το σώμα επαναφέρει τους μυς που έχουν φθαρεί κατά την διάρκεια της ημέρας και «καθαρίζει» τα απόβλητα που μπορεί να παραχθούν στην εγκεφαλική περιοχή.

Αυτές είναι οι ζωτικές διαδικασίες που διατηρούν την εύρυθμη λειτουργία του σώματος και του μυαλού. Το μυαλό σας ταυτόχρονα, επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται σε έντονα συναισθήματα ή σημαντικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσατε μέσα στην ημέρα, δεσμεύοντάς τα στην μνήμη, όπως αναφέρει το vita.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και στην ρύθμιση των συναισθημάτων, αφού η έλλειψη ύπνου ακόμα και για μια νύχτα μπορεί να αυξήσει την συναισθηματικής σας απόκριση σε αρνητικά συναισθήματα σε επίπεδο 60%.

Από αυτά δεν μπορεί να λείψει η ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, του εσωτερικού μας δηλαδή ρολογιού, που μας βοηθά να ξυπνήσουμε γεμάτοι ενέργεια ή προκαλεί υπνηλία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ρύθμιση του μεταβολισμού, της ανοσολογικής λειτουργίας αλλά και στα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Μερικές μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα, περιλαμβάνουν:

#1 Συγχρονισμός

Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να ευδοκιμεί σε ρουτίνα, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ύπνο. Ο φυσικός κύκλος «ύπνου-αφύπνισης» του σώματός σας ονομάζεται κιρκαδικός ρυθμός και είναι ενσωματωμένος στο ανθρώπινο σώμα για τη ρύθμιση, συνηθέστερα, του ύπνου και της κατανάλωσης τροφής εντός 24 ωρών.

Συντονίζοντας τον φυσικό σας κύκλο ύπνου-αφύπνισης και διατηρώντας έναν κανονικό πρόγραμμα ύπνου θα μπορείτε να κοιμάστε καλύτερα και να ξυπνάτε ξεκούραστοι γεμάτοι ενέργεια.

#2 Αποφύγετε την καφεΐνη αργά το απόγευμα

Μπορεί να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα απολαυστικό φλιτζάνι καφέ αλλά ίσως να μην πρέπει να συνεχίσετε με δεύτερο καθώς σύμφωνα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Journal of Clinical Sleep Medicine, η κατανάλωση καφεΐνης ακόμη και έξι ώρες πριν τον ύπνο είχε σημαντική επίδραση στην επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου.

Έτσι ίσως θα ήταν καλύτερο να προσέχετε τις ώρες που καταναλώνετε καφέ.

#3 Επιλέξτε το σωστό μαξιλάρι και στρώμα

Ο ύπνος σε υγιή θέση όχι μόνο συμβάλλει σε πολύ καλύτερο ύπνο, αλλά σας βοηθά επίσης να αποφύγετε προβλήματα, όπως ο πόνος στην πλάτη, τον αυχένα ή την μέση, που εμφανίζονται όταν η σπονδυλική στήλη δεν ευθυγραμμίζεται λόγω κακής στάσης του ύπνου. Ένα καλό στρώμα και μαξιλάρι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας.