Σταθερές είναι οι τιμές στις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές στα ζαχαροπλαστεία και στα αρτοποιία της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ζαχαροπλαστείων Πάτρας, Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια από τους ζαχαροπλάστες για να κρατήσουν στο ίδιο επίπεδο τις τιμές στα γλυκίσματα των ημερών που αγαπάει ο κόσμος και δεν λείπουν από τα οικογενειακά τραπέζια.

Η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει με το ότι οι βιομηχανίες από τις οποίες τα ζαχαροπλαστεία προμηθεύονται τις πρώτες ύλες για τα γλυκά τους έχουν προχωρήσει σε μία μικρή αύξηση των τιμών τους εξαιτίας των μικρών παραγγελιών που δέχονται.

Η διστακτικότητα εκ μέρους των ζαχαροπλαστών οφείλεται στην πανδημία και στην κατάσταση που είχε προκύψει με το lockdown. Ωστόσο, ο κόσμος έχει ανταποκριθεί απροσδόκητα στις γλυκοτεχνίες των επαγγελματιών της ζαχαροπλαστικής και η κίνηση δεν έχει πέσει, τουλάχιστον στον βαθμό που περιμένανε.

«Υπάρχει μία πτώση της τάξεως του 40% αφού παρά την ζήτηση που έχουν τα καταστήματα μας είναι περιορισμένη ως προς την κατανάλωση. Ο κόσμος, δηλαδή, χωρίς να υπάρχουν φέτος επισκέψεις και ρεβεγιόν, αγοράζει λιγότερα γλυκά και ότι παίρνει το θέλει για δική του χρήση κυρίως».

Οι τιμές, ωστόσο, παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με τις περασμένες χρονιές με τα ζαχαροπλαστεία να απορροφούν τις μικρές αυξήσεις των πρώτων υλών.

Έτσι τα μελομακάρονα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από γλυκίσματα των Χριστουγέννων τα βρίσκει κανείς στην τιμή των 8,5 ευρώ το κιλό και φτάνουν ανάλογα με τα υλικά και το αν έχουν σοκολάτα, στα 13 με 14 ευρώ το κιλό.

Στην ίδια τιμή βρίσκει κανείς και τους κουραμπιέδες, ένα ακόμα αγαπημένο και παραδοσιακό γλύκισμα των ημερών, ενώ οι δίπλες που είναι πιο ακριβές λόγω της τέχνης που χρειάζονται και του μελιού τους, ξεκινούν από τα 16 με 17 ευρώ και φτάνουν τα 24 με 25 ευρώ. Μεγάλη ζήτηση έχουν αυτές τις μέρες και τα σιροπιαστά γλυκά, αλλά και τα τσουρέκια, είτε τα κλασικά, είτε αυτά με την σοκολάτα.