Ούτε τραγούδια, ούτε τρίγωνα, ούτε μελωδίες από κάλαντα. Μια διαφορετική παραμονή των Χριστουγέννων ξημέρωσε και για την Πάτρα, με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού να ακυρώνουν ένα τόσο παραδοσιακό έθιμο που οι περισσότεροι από εμάς είχαμε ταυτίσει με αυτή την ημέρα.

Η μελωδία από το «Καλήν εσπέρα Άρχοντες…» ή το «Τρίγωνα Κάλαντα», φέτος δεν σκόρπισε πουθενά και αυτό γιατί οι εντολές είναι ρητές. Απαγορεύονται τα κάλαντα και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά για τους παραβάτες.

Ήδη από το πρωί στο κέντρο της Πάτρας υπάρχουν περιπολίες αστυνομικών που ανάμεσα στους ελέγχους που κάνουν, έχουν στην αρμοδιότητα τους και αυτό το θέμα.

Έτσι δεν υπάρχουν φέτος παρέες παιδιών που θα γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά για να τραγουδήσουν τον ερχομό του Χριστού και να προαναγγείλουν την Γέννηση Του Θείου Βρέφους.

Ο ήχος των καλάντων λείπει επίσης και από την αγορά της Πάτρας αφού οι παρέες αυτές της έδιναν κάθε χρόνο τέτοια μέρα ένα άλλο ύφος πιο χαρούμενο, γυρίζοντας από κατάστημα σε κατάστημα για να τα… πούνε.

Τα κάλαντα λοιπόν τα… σκότωσε ο κορωνοϊός. Τουλάχιστον ας μείνουν οι ευχές για αυτή την Άγια Νύχτα που φτάνει.