Ειδικό σχέδιο ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ. και θα θέσει σε εφαρμογή από την παραμονή κιόλας των Χριστουγέννων, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανοχή που έχει δείξει αυτές τις μέρες λόγω των γιορτών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς παύει να υφίσταται με το κλείσιμο των καταστημάτων από το απόγευμα κιόλας της παραμονής των Χριστουγέννων.

Οι έλεγχοι με βάση το σχέδιο που θα εφαρμόσει η τοπική αστυνομία θα είναι αυτή τη φορά ιδιαίτερα αυστηροί και θα εστιάζονται στον περιορισμό των μετακινήσεων.

Κοινώς θα ελέγχονται όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους και στο αν έχουν κάνει τα δέοντα με βάση τα όσα έχουν οριστεί στο να βγουν από το σπίτι τους.

Στόχος του σχεδίου είναι να αποφευχθούν οι συνωστισμοί σε σπίτια συγγενών και οι επισκέψεις για ρεβεγιόν και όλα τα σχετικά που θα επιτρέψουν τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Η εντολή του υπουργείου είναι ρητή και τονίζει ότι οι συγκεντρώσεις για το οικογενειακό τραπέζι απαγορεύεται να ξεπερνούν τα εννέα άτομα. Παράλληλα δεν επιτρέπεται το ρεβεγιόν τις βραδινές ώρες σε μία προσπάθεια για να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο της διασποράς.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η απαγόρευση των καλάντων για την παραμονή των Χριστουγέννων, κάτι που θα εναπόκειται στις ευθύνες της αστυνομίας για να σταματήσει όσους επιχειρήσουν να παραβιάσουν τα όσα έχουν αποφασιστεί.

Οπότε η αστυνομία για να ελέγξει αυτή την κατάσταση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο με περιπολίες που θα αφορούν τις συνοικίες, αλλά και το κέντρο της Πάτρας.

Περιπολίες και πρόστιμα

Οι περιπολίες αυτές θα είναι αιφνιδιαστικές και η ομάδα που θα τις αναλάβει θα είναι η ΔΙΑΣ που με τους μοτοσικλετιστές της είναι αρκετά ευέλικτη για αυτή την αποστολή.

Ωστόσο, το σχέδιο θα περιλαμβάνει και τον έλεγχο σε κομβικά σημεία των κεντρικών δρόμων της Πάτρας από την τροχαία, αλλά και από την Ασφάλεια, με αστυνομικούς να βρίσκονται εκεί και να σταματούν τους οδηγούς για την περαιτέρω διαδικασία.

Οι έλεγχοι δεν θα έχουν τυπικό χαρακτήρα και ούτε θα περιορίζονται στις συστάσεις, κοινώς θα πέφτουν πρόστιμα, με βάση τα όσα έχουν οριστεί, δηλαδή θα είναι αρκετά τσουχτερά.

Παρόμοιο σχέδιο υπάρχει και για την τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες. Σύμφωνα με αυτό αστυνομικοί με διακριτική παρουσία θα περιπολούν ανήμερα το πρωί των Χριστουγέννων, γύρω από τις εκκλησίες και ειδικότερα από ενορίες που έχουν δείξει και στο παρελθόν μια τάση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα.