Για το θέμα των καθυστερήσεων στη συνταξιοδότηση από τον πρώην ΟΓΑ ο περηφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Μωραΐτης καθέδεσε την ακόλουθη ερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή:

"Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους χιλιάδες ασφαλισμένους αγρότες στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), για τις ανύπαρκτες υπηρεσίες που προσφέρει ο ασφαλιστικός φορέας που εδρεύει στην Πάτρα και η οργή αυτή μεγαλώνει για όσους περιμένουν αναπηρική σύνταξη παρότι έχουν περάσει από τα ΚΕΠΑ, έχουν πάρει το ποσοστό αναπηρίας εδώ και δύο (2) χρόνια έχουν κριθεί δικαιούχοι και περιμένουν την σύνταξη τους, όλοι αυτοί οι δικαιούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς είναι ανίκανοι για εργασία και το πιο τραγικό δεν έχουν και ασφάλιση γιατί δεν έχουν γραφτεί στα μητρώα του ΟΓΑ σαν συνταξιούχοι και φαίνονται ότι χρωστάνε εισφορές ενώ σαν ανάπηροι δεν υποχρεούνται να πληρώσουν ασφάλιστρα και το πιο τραγικό σε ορισμένους έχει λήξει ο χρόνος που έχουν κριθεί δικαιούχοι και πρέπει να ξαναπεράσουν από τα ΚΕΠΑ και δεν μπορούν.

Τεράστιο είναι επίσης το πρόβλημα για τους δικαιούχους σύνταξης γήρατος που έχουν γεννηθεί το 1952 που έπρεπε να πάρουν αυτή την σύνταξη πείνας πριν ενάμιση (1,5) χρόνο. Στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν με τον ΕΦΚΑ στο τμήμα αγροτών για να ρωτήσουν για το πρόβλημά τους, αυτό είναι αδύνατον και πολύ χαρακτηριστικά κάποιοι αγρότες λένε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πιάσουν το λαχείο παρά να σηκώσουν τηλέφωνο στον ΕΦΚΑ. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει για όλες τις καλύψεις του πρώην ΟΓΑ.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και οφείλεται στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στον ΕΦΚΑ και ιδιαίτερα μετά την ενοποίηση των ταμείων δεν φρόντισαν οι κυβερνήσεις να στελεχώσουν την υπηρεσία με το απαραίτητο προσωπικό.

Τα προβλήματα επεκτείνονται όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με την πορεία των αιτήσεών τους για σύνταξη γήρατος, αλλά και για άλλες αιτήσεις, που αφορούν συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, προνοιακά επιδόματα, έξοδα κηδείας κ.ά.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά και των Περιφερειακών Αρχών είναι τεράστιες, αφού έχουν αφήσει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό τον πρώην ΟΓΑ, ταλαιπωρώντας εκατοντάδες φτωχούς ανθρώπους της Δυτικής Ελλάδας, που περιμένουν την καταβολή αυτής έστω της πενιχρής σύνταξης του ΟΓΑ. Η κατάσταση αυτή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μπροστά στην πανδημία, αφού και από αυτό το ελλιπέστατο προσωπικό είναι σε άδειες ειδικού σκοπού κτλ.
Επερωτάται η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να λυθεί αυτό το πρόβλημα για χιλιάδες ασφαλισμένους αγρότες στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του πρώην ΟΓΑ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό ώστε να απονέμονται και να καταβάλλονται άμεσα οι συντάξεις του ΟΓΑ".