Τι κάνει τόσο ξεχωριστό τον Obnoxious Kas;

Είναι ένα ερώτημα και αυτό που δεν το θέτουμε βέβαια εμείς, αλλά όσοι έχουν αγαπήσει τους στίχους και τη μουσική αυτού του ιδιαίτερου ράπερ και καλλιτέχνη.

Ο Πατρινός ράπερ κυκλοφόρησε λοιπόν πριν από μερικές μέρες ένα cd που περιλαμβάνει 15 τραγούδια από αυτά που έχει ανεβάσει ο ίδιος κατά καιρούς στο youtube, από το διάστημα της περασμένης Πρωτομαγιάς έως σήμερα.

Τότε ξεκίνησε να επεξεργάζεται το όλο project του, επιλέγοντας να μας δίνει ένα τραγούδι την φορά, με τελευταίο το "Κλ. art". Κάποια από τα τραγούδια αυτά τα έχει παρουσιάσει ήδη το patrasevents.gr -που χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας - τον είχε ξεχωρίσει εδώ και τουλάχιστον μία τετραετία.

Eίναι άλλωστε ένας Πατρινός ράπερ που γράφει στίχους που αφενός αποτυπώνουν και καυτηριάζουν την σύγχρονη πραγματικότητα και αφετέρου ορισμένοι από αυτούς φτάνουν στο επίπεδο μιας άλλης ποίησης πεζής και ταυτόχρονα γεμάτης μουσικότητα.

Ποιο είναι το θέμα μας τώρα. Το θέμα μας είναι ακριβώς το νέο cd του Obnoxious Kas που έχει τον εξής τίτλο: «Οι προβληματικές μέρες του Obnoxious Kas». Το cd παρόλο που έχει κυκλοφορήσει στο youtube δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Μέχρι τώρα έχουν γραφτεί 15 τραγούδια και κάθε φορά (δεν ξέρουμε μέχρι πότε) που θα ανεβαίνει κάτι καινούργιο θα συμπληρώνει την όλη δουλειά. Ένα cd δηλαδή που θα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

Προφανώς γιατί αυτές οι… προβληματικές μέρες του καλλιτέχνη συνεχίζονται. Όσο για το αρχικό ερώτημα του άρθρου, τι κάνει τον συγκεκριμένο ράπερ ξεχωριστό;

Ας μας απαντήσει ο Γιώργος Τσίρος που στο maxmag του έχει κάνει ειδικό αφιέρωμα σε άρθρο του, μιλώντας για ένα φαινόμενο. «Πρώτον, το γεγονός ότι για να παρακολουθήσεις τους στίχους του χρειάζεσαι λεξικό. Και για τα references του, έχε καλού κακού ανοικτή τη Βικιπαίδεια.

Δεύτερον, το στυλ που ραπάρει. Μπορεί να μην είναι ο πιο γρήγορος ράπερ στη χώρα, αλλά έχω την αίσθηση πως σε κάθε τραγούδι του θα βρει τον τρόπο να χωρέσει όσες πιο πολλές μπάρες μπορεί.

Καταργεί κάθε μουσική νόρμα χωρίς να χάνει τη μουσικότητα του. Πάντα θα πατήσει καλά στο μπιτ, πάντα θα το κάνει διαφορετικά από το συνηθισμένο. Πολλές φορές με έχω πιάσει να χάνω τον τρόπο που χωρίζει τους στίχους του. ‘Εχω την αίσθηση πως το ραπ του είναι ότι πιο κοντινό σε πεζό κείμενο (ή και ποίηση, ανάλογα το βάθος και την αλληγορία που έχουν τα λεγόμενα του).

Mια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα από το united elements τον τοποθετεί στην πρώτη θέση των Ελλήνων ράπερς με το πιο πλούσιο λεξιλόγιο και αποδεικνύει του λόγου το αληθές».


Obnoxious Kas - ∞ Ο Κύκλος της Οργής ∞ (Prod.THeSiGN)