Βρώμικοι, λασπωμένοι δρόμοι, σκουριασμένα αυτοκίνητα, αυτοσχέδια καταλύματα, σκουπίδια σε τεράστιους σωρούς. Αυτές είναι οι θλιβερές εικόνες που δείχνουν την καθημερινή πραγματικότητα των εργαζομένων στις φυτείες, κοντά στη νοτιοϊταλική πόλη Ματέρα στην αρχή του «Νέου Ευαγγελίου», της νέας ταινίας του Μίλο Ράου.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρόσφυγες που κατάγονται από αφρικανικές χώρες. Δεν έχουν άδεια παραμονής και εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες - για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο ή στο κρύο για έναν μισθό πείνας. Η γεωργία της περιοχής ελέγχεται από τη μαφία...

Όταν ο Ελβετός σκηνοθέτης Μίλο Ράου πήγε για πρώτη φορά στη Ματέρα το 2017, δεν επισκέφτηκε μόνο τις θρυλικές τοποθεσίες, όπου έγιναν τα γυρίσματα από το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Πιερ Πάολο Παζολίνι και από «Τα Πάθη του Χριστού» με τον Μελ Γκίμπσον, αλλά πήγε και σε χωράφια των αγροτών, όπου σοκαρίστηκε με όσα είδε: «Μετά από δύο μέρες ήμουν εντελώς εξαντλημένος και αναρωτήθηκα: "Πώς μπορεί να επιβιώσει κανείς υπό αυτές τις συνθήκες για μια εβδομάδα;"» είπε ο Ράου μιλώντας στην DW. «Το κρύο τον χειμώνα είναι τρομερό, υπάρχει επίσης βία και πείνα…»

Η κατάσταση στις περιοχές όπου ζουν οι άνθρωποι αυτοί, όχι μακριά από την Ματέρα, η οποία ήταν μάλιστα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019, του υπενθύμισε μία συνθήκη, η οποία περιγράφεται και στην Καινή Διαθήκη, όταν γίνεται λόγος για τους «ανθρώπους χωρίς δικαιώματα». Και τότε του ήρθε η ιδέα για την νέα του ταινία – ένα «Νέο Ευαγγέλιο»: Ο Ράου αποφάσισε να ξαναγράψει την ιστορία του Ιησού με ερασιτέχνες ηθοποιούς, απεικονίζοντας την καθημερινή ζωή των προσφύγων.

Τους ρόλους του Ιησού της Ναζαρέτ, των Δώδεκα Αποστόλων, των Φαρισαίων και των Ρωμαίων ανέλαβαν ακτιβιστές, εργάτες, πρώην πόρνες, αγρότες, αλλά και ηθοποιοί που συμμετείχαν σε υπάρχουσες ταινίες για τη ζωή του Χριστού: Η Μάγια Μόργκενστερν, η Μαρία από «Τα Πάθη του Χριστού» του Γκίμπσον και ο Ενρίκε Ιραζόκι, που πέθανε πρόσφατα και είχε υποδυθεί τον Ιησού στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Παζολίνι.