Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του ΚΟΔΗΠ, για το 2021.

Με βάση την εισήγηση του Προέδρου του Οργανισμού, Θόδωρου Τουλγαρίδη, εγκρίθηκε ο προγραμματισμός νέων στόχων και δράσεων, που περιλαμβάνει τα εξής:

- Λειτουργία του Γραφείου ΑμεΑ, που περιλαμβάνει:

*Αγορά  minibus, με  τις απαραίτητες προδιαγραφές για αμαξίδια, ώστε να  μπορεί να εξυπηρετήσει ΑμεΑ ως «ταξί», για τη δωρεάν μεταφορά τους, αρχικά  για ραντεβού υγειονομικού σκοπού.

*Δικτύωση των ΑμεΑ μέσω της εφαρμογής της πλατφόρμας  «safeΑμεA», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και επικοινωνία μαζί τους, για την αναγνώριση και αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων τους, παρέχοντας ανάλογη υποστήριξη ή παραπέμποντάς τους σε άλλες υπηρεσίες.

*Παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σε θέματα καθημερινότητας,  νομοθεσίας, ασφαλιστικών φορέων, επιδομάτων, συμβουλευτικών υπηρεσιών.

-Δημιουργία ενός Βρεφικού Τμήματος στον ήδη υφιστάμενο ΙΔ΄ Παιδικό Σταθμό που εδρεύει στην περιοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, δυναμικότητας 12 βρεφών και μετατροπής του σε Βρεφονηπιακό Σταθμό.

-Δημιουργία ενός Βρεφικού Τμήματος στον ήδη υφιστάμενο Γ΄ Παιδικό Σταθμό που εδρεύει στο Ζαβλάνι, δυναμικότητας 12 βρεφών και μετατροπής του σε Βρεφονηπιακό Σταθμό.

- Μεταφορά και λειτουργία του Δ΄ Παιδικού Σταθμού στο νέο κτίριο επί της Μανιακίου (αρχές του 2021), δυναμικότητας 25 νηπίων και 41 βρεφών.

-Προέκταση στο κτίριο του Α΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού κατά 2 αίθουσες (σύμφωνα με το πρόγραμμα Φιλόδημου), προκειμένου να δημιουργηθούν 2 Βρεφικά Τμήματα δυναμικότητας 24 βρεφών. Ολοκλήρωση μελετών και αδειοδότησης, με σκοπό τη δημοπράτηση.

- Λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων, αναλόγως των μέτρων για την πανδημία, με στόχο να φιλοξενήσουμε και πάλι δωρεάν μέχρι 1.250 παιδιά.

-Μεταφορά του ΚΔΑΠ Βραχνεΐκων σε ιδιόκτητο χώρο, στον χώρο της Παιδικής Εξοχής στα Ροΐτικα, ώστε να αυξηθούν κατά 40 οι θέσεις των φιλοξενούμενων παιδιών, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον και χώρο ποιοτικότερων προδιαγραφών.

-Λειτουργία ηλεκτρονικής αποθήκης και συστήματος παρακολούθησης των συμβάσεων, για τον ακριβέστερο έλεγχο τους, για την αποφυγή λαθών και την ταχύτερη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών. Εφαρμογή ηλεκτρονικής διαχείρισης τροφείων και σύνταξη χρηματικών καταλόγων. Εφαρμογή ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου για την καλύτερη και εγκυρότερη διαχείριση των εγγράφων και της αλληλογραφίας.

-Αγορά οχήματος, μέσω των προγραμμάτων, μικρού επιβατικού πόλης για την λειτουργία των Ομάδων Δρόμου για την καταγραφή των αστέγων και την  υποστήριξη τους κατά την περίοδο του ψύχους καθώς και για την διανομή συσσιτίου.

-Αγορά μικρού οχήματος για την κατ’ οίκον υποστήριξη και ενίσχυση της ομάδας ΟΠΑ (Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων).

-Σχεδιάζεται για τα επόμενα χρόνια, η ανέγερση  3 νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών σε ισάριθμα οικόπεδα του Δήμου Πατρέων, ένα στην Αγυιά, άλλο στα Ζαρουχλέικα και το τρίτο στα Δεμένικα,  δυναμικότητας, 100-150 παιδιών ο καθένας, προκειμένου να καλυφθούν οι συνολικές ανάγκες των νέων ζευγαριών του Δήμου μας και να απαλλαγούμε από την ενοικίαση κτιρίων για Παιδικούς Σταθμούς, όσων είναι μη ιδιόκτητοι!

-Λειτουργία του Παραρτήματος Ρομά, με στόχο τη στήριξη αυτών των οικογενειών, ώστε να ενταχθούν στην κοινότητα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην εκπαίδευση των παιδιών τους, στη δημιουργική απασχόληση τους, στην εξάλειψη της σχολικής διαρροής. Γενικότερη διαχείριση των προβλημάτων τους.  Επιπλέον μέλημά του θα είναι η μεταστέγαση των οικογενειών από τους καταυλισμούς, που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, σε κατοικίες που θα ενοικιαστούν από τον ΚΟΔΗΠ μέσω προγράμματος.   

-Διαδικτυακή εκπαίδευση και στήριξη των μελών των ΚΑΠΗ με μαθήματα μουσικής χορού, γυμναστική κ.λπ.