Σε rapid tests για την ανίχνευση πιθανής μόλυνσης από τον κορωνοιό καλούνται να υποβληθούν με την επάνοδό τους στην υπηρεσία όσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πάρουν άδεια κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και μετακινηθούν εκτός νομού.

Την απόφαση αυτή έλαβε πρόσφατα η διεύθυνση υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) σε μια προσπάθεια να ληφθούν κανονικά οι άδειες αλλά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, περιορίζοντας τα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού εντός του στρατεύματος, σε μια κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας, όπως αναφέρει το iefimerida.

Επιστροφή μετά την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ

Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για το προσωπικό που θα έχει μετακινηθεί εκτός νομού και δεν θα επιτρέπεται η προσέλευση στον χώρο εργασίας πριν από την έκδοση του αποτελέσματος. Τα rapid tests θα διενεργηθούν, όπως ορίζεται από την εν λόγω απόφαση, στις 29/12/ 2020 και στις 11/1/2021 για να καλύψουν και τις δυο περιόδους που αποφασίστηκε να δοθούν οι εορταστικές άδειες.

Σε ότι αφορά το προσωπικό που θα παραμείνει εντός νομού, όπως διευκρινίζεται, δε χρειάζεται να υποβληθεί σε τεστ εκτός και αν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα (όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, κεφαλαλγία κτλ) ή έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα SARS-CoV-2 τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Υποχρεωτικό rapid τεστ για όλους τους σπουδαστές Σχολών των Ε.Δ.

Στην απόφαση επιπλέον διευκρινίζεται ότι σε υποχρεωτικό τεστ θα υποβληθεί το σύνολο των σπουδαστών στις Διακλαδικές, Κλαδικές και Παραγωγικές Σχολές με την επάνοδό τους στη Σχολή, στις 11/1/2021, ανεξάρτητα αν έχουν μετακινηθεί ή όχι εκτός νομού. PCR τεστ τελευταίων 72 ωρών ζητείται για τους αλλοδαπούς σπουδαστές που θα επιστρέψουν από τις χώρες καταγωγής τους, ενώ θα υποβληθούν και σε rapid tests πριν από την είσοδό τους στη Σχολή.

Παράλληλα, συνίσταται η σταδιακή προσέλευση του προσωπικού που θα υποβληθεί σε τεστ στα στρατόπεδα και στις λοιπές υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ δίνονται εξειδικευμένες οδηγίες.
Τέλος, όπως σημειώνεται, λόγω της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, της ταχύτατης μετάδοσης του ιού και της πιθανών σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία των νοσούντων, εφιστάται η προσοχή για την πιστή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ατομικής προστασίας.