Παρά τη διαφωνία του με τη στάση της πολιτείας έως προς το άνοιγμα των εκκλησιών για τις μέρες των γιορτών, ο Μητροπολίτης Πατρών, έχει δώσει ρητή εντολή σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης για να τηρήσουν τα μέτρα.

Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Χρυστόστομος που είχε απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό για να ανοίξουν οι εκκλησίες και να δέχονται πιστούς τις ημέρες των γιορτών, στη συνέχεια είχε εκφράσει την απογοήτευση του για τη στάση της πολιτείας λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δυστυχῶς ἡ ἀπάντηση τῆς Πολιτείας, ἐλύπησε βαθύτατα καί ἀπεγοήτευσε τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ Λαό καί ἐφόρτισε περισσότερο τό ψυχικά βεβαρυμένο κλῖμα τό ὁποῖο ἐπικρατεῖ στήν κοινωνία, ἓνεκα τῶν δυσκόλων συνθηκῶν τῆς παρούσης περιόδου».

Ωστόσο, η κυβέρνηση κατόπιν άλλαξε κάπως τη στάση της, δίνοντας τη δυνατότητα στην κάθε εκκλησία να κάνει περισσότερες Θείες Λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων, έτσι ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πιστών και να μην παρατηρούνται συνωστισμοί.

Όμως η αλλαγή της στάσης της, δεν στάθηκε ικανή για να παύσει τις αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ορισμένες ενορίες της Πάτρας που φέρονται να είναι αρκετά δυσαρεστημένες και έχουν την πρόθεση να λειτουργήσουν κανονικά, χωρίς τα δέοντα μέτρα.

Η εντολή του Μητροπολίτη Πατρών, ωστόσο, είναι ξεκάθαρη και στους κύκλους του έχει τονίσει ότι δεν θα ανεχτεί παραβάσεις και παρασπονδίες που θα είναι εκτός του πλαισίου με το οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Ιερά Οικουμενική Σύνοδο για αυτές τις γιορτινές μέρες. 

Έτσι και αλλιώς η αστυνομία θα έχει το νου της και σε αυτό το θέμα, εστιάζοντας κυρίως σε εκείνες τις τοπικές ενορίες της Πάτρας που είναι γνωστές για τις σκληροπυρηνικές τους θέσεις τις οποίες άλλωστε τις έχουν δείξει και στο παρελθόν.

Πάντως, η γενικότερη πίκρα στους κύκλους της εκκλησίας για την στάση της πολιτείας απέναντι της στο όλο θέμα με την πανδημία ισχύει και εξακολουθεί να υφίσταται.

«Ἡ Ἐκκλησία, ἐτήρησε θυσιαστικά καί τηρεῖ τά μέτρα γιά τή μή διασπορά τοῦ Κορωνοϊοῦ, καθ’ ὃλο αὐτό τό διάστημα, προκειμένου νά προστατεύσῃ τούς ἀνθρώπους ἀπό τήν πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πατρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό στην πράξη δεν αναγνωρίστηκε από την πολιτεία.