Μπορεί να βρισκόμαστε σε περίοδο καραντίνας και το lockdown, με τα περιοριστικά μέτρα να ισχύουν ακόμα.

Τυπικά το μόνο που έχει αλλάξει σε σύγκριση με το περασμένο διάστημα από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα είναι ότι βρισκόμαστε σε γιορτινή περίοδο και έχουν ανοίξει τα μαγαζιά με τη μέθοδο του click away.

Ουσιαστικά όμως έχουν αλλάξει και άλλα πράγματα πλησιάζοντας στις γιορτές.

Η κλασική εορταστική βόλτα των Πατρινών στην αγορά της πόλης, δεν μπαίνει σε καραντίνα ούτε σε περιοριστικά μέτρα, κρίνοντας από τον κόσμο που συναντάμε στο κέντρο της Πάτρας, παραμονές Χριστουγέννων.

Το Χριστουγεννιάτικο χωριό της πλατείας Γεωργίου αποτελεί τις περισσότερες φορές για όλους αυτούς που βγήκαν για να κάνουν τη βόλτα τους στην εορταστική Πάτρα, τον κύριο προορισμό.

Οι φωτογραφίες και οι selfie μπροστά από την χριστουγεννιάτικη φάτνη διαδέχονται η μία την άλλη. Σε αρκετές περιπτώσεις ο κόσμος έρχεται κοντά ο ένας με τον άλλον για να βγάλει αυτή την φωτογραφία.

Το μόνο που λείπει είναι οι ζωντανοί Αϊ Βασίληδες που τα προηγούμενα χρόνια σου ζητούσαν να βγάλεις μία φωτογραφία μαζί τους.

Η πλατεία Γεωργίου γενικότερα έχει αρκετό κόσμο, με τα μικρά παιδιά να «επεξεργάζονται» το όμορφο και καλοστημένο χωριό. Πέρα από τη φάτνη δέλεαρ για φωτογραφία είναι και ο μεγάλος Αϊ Βασίλης, με τα ελάφια του, στο κάτω μέρος του χωριού.

Κινητικότητα και στους εμπορικούς δρόμους

Κόσμο έχει συνήθως και η Ρήγα Φεραίου, με τις οικογένειες και τις παρέες να κάνουν την βόλτα τους χαζεύοντας τις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων.

Το ίδιο και στους υπόλοιπους κεντρικούς και εμπορικούς δρόμους της Πάτρας, ενώ σημείο αναφοράς στις φετινές γιορτές, ειδικότερα τις βραδινές ώρες που ανάβει, είναι η Τριών Συμμάχων, με το φωτεινό χριστουγεννιάτικο της δέντρο.

Στις πλατείες στο κέντρο και ειδικότερα σε αυτές με τις παιδικές χαρές υπάρχει και εκεί μία κινητικότητα, με γονείς και παιδιά να απολαμβάνουν τις όμορφες ηλιόλουστες μέρες του Δεκέμβρη.

Η βόλτα στην γιορτινή Πάτρα και η ανάγκη του κόσμου να νιώσει έστω και κάτι λίγο από την ατμόσφαιρα που είχε η πόλη τα περασμένα Χριστούγεννα, είναι μεγάλη. Ο κόσμος αναζητάει τρόπους για να ξεφύγει από όλη αυτή την κατάσταση. Και οι γιορτές είναι το καλύτερο αντίδοτο.