Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έδωσε ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η Ελλάδα προετοιμάζεται για τους πρώτους εμβολιασμούς. Ο κ. Ζαριφόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 για το πώς θα στηθεί όλο το σύστημα γύρω από τα νέα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, μαζί με τους υγειονομικούς, θα λάβουν προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι, ξεκινώντας από αυτούς που φιλοξενούνται σε δομές. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα γίνει ο διαχωρισμός σε ηλικίες. Οπως προκύπτει, η πρώτη φάση θα αφορά τους άνω των 85 ετών, ενώ θα ακολουθήσει η ομάδα άνω των 75 ετών κ.ό.κ.

Στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα περιληφθούν και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κ.ά.). O κ. Ζαριφόπουλος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα παρέχονται ευαίσθητες πληροφορίες -όπως οι αλλεργίες και τα υποκείμενα νοσήματα ή ειδικά φάρμακα που λαμβάνει ασθενής- για κάθε πολίτη.

Πώς θα ενημερώνονται οι πολίτες για το εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS μέσω του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης. Με το μήνυμα αυτό θα ενημερώνονται για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να προσέλθουν.

Οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού και στη συνέχεια να παρουσιαστούν για τον εμβολιασμό. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, το ραντεβού δεν εξυπηρετεί κάποιον, θα πρέπει να ζητήσει νέο, είτε μπαίνοντας ο ίδιος στην σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε απευθυνόμενος σε ΚΕΠ ή το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προανήγγειλε πως η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Πρόκειται για μία «σύνθετη άσκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αναμένεται να υπάρξουν αστοχίες οι οποίες, όμως, θα διορθωθούν.