Για το αν και κατά πόσο, είναι ανησυχητική η είδηση της μετάλλαξης του κορωνοϊού μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που μεταλλάσσεται ο ιός, ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται πως εξαπλώνεται ραγδαία. Ο λοιμωξιολόγος ωστόσο, θεωρεί πως είναι «βαρύ» το μέτρο αναστολής των πτήσεων από και προς την Βρετανία, τουλάχιστον έως ότου υπάρχουν κάποια παραπάνω στοιχεία από τον μεταλλαγμένο ιό.

«Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο», ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε.
Συνεδριάζουν οι ειδικοί για την μετάλλαξη του κορωνοϊού

Όπως αποκάλυψε ο κ. Γώγος, σήμερα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σχετικά με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με την μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, «στοχεύει σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσει και κατά της μετάλλαξης» και πλέον οι ειδικοί θα περιμένουν περισσότερα δεδομένα «για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου» ώστε να πουν περισσότερα. Πάντως, όσον αφορά το μέτρο αναστολής πτήσεων που έχουν αποφασίσει αρκετές χώρες από και προς την Βρετανία, είπε πως «με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο».

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο στο οποίο στάθηκε ο καθηγητής, είναι τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από την μετάλλαξη του ιού. Όπως είπε, η μετάλλαξη αυτή που εμφανίστηκε σε 4 χώρες συνολικά, μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
Να γίνει πιο τοξικός
Να μην φαίνεται στα τεστ
Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Όσον αφορά την πιθανότητα να αρθεί το lockdown στην χώρα στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια ελάττωση των κρουσμάτων, ωστόσο, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. «Αν όλα πάνε καλά, θα δούμε το άνοιγμα στην πορεία. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν αρκεί αυτό. Πάμε καλά, αλλά με το τελευταίο νέο είμαι επιφυλακτικός. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα» σχολίασε.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι πρώτα σχεδιάζεται να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ωστόσο για τις ημερομηνίες είπε «να μην προτρέχουμε».