Μπορεί να έφυγαν για λίγο από το πάρκο του Φάρου, δίπλα από την πρώην ταβέρνα της Ιχθυόσκαλας και ο χώρος στον οποίο είχαν κάνει κατάληψη από το καλοκαίρι να έμεινε άδειος.

Για λίγο όμως. Γιατί οι σκηνίτες ρομά μετά από μερικές μέρες επέστρεψαν, έστησαν εκ νέου τις σκηνές τους και η παρουσία τους έγινε για ακόμα μία φορά αισθητή από τους Πατρινούς που έκαναν την βόλτα τους στο πάρκο.

Τι θα γίνει αλήθεια με αυτή τη δουλειά; Σε λίγο καιρό από τώρα είναι να λειτουργήσει στην πρώην ταβέρνα της Ιχθυόσκαλας το Εικαστικό Εργαστήρι, ένας χώρος πολιτισμού και δημιουργίας.

Θα έρχονται οι σπουδαστές για μάθημα και θα συναντούν αυτές τις εικόνες; Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Οι σκηνίτες είχαν προχωρήσει σε σωρεία παραβατικών πράξεων το διάστημα που έμεναν στον χώρο.

Θα συνεχιστεί η ίδια ανοχή; Οι άνθρωποι αυτοί που προφανώς δεν ανήκουν σε κάποιο καταυλισμό μετατρέπουν κάθε καλοκαίρι το πάρκο σε στέκι τους. Πλέον όπως όλα δείχνουν θα τους βλέπουμε εκεί και τις μέρες των Χριστουγέννων και των γιορτών.

Σύμφωνα με αρκετούς Πατρινούς που κάνουν συχνά την βόλτα τους στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στο κομμάτι της Γούναρη με τον μώλο της Αγίου Νικολάου, μόνο που εκεί οι ρομά έχουν βρει καταφύγιο σε ακίνητο της περιοχής. Το ερώτημα που ανακύπτει από πολλούς Πατρινούς είναι ένα: Δήμος και Αστυνομία τι κάνουν;

(Η φωτογραφία είναι του Ανδρέα Αποσκίτη).