Ξεκίνησαν και πάλι τους μοριακούς ελέγχους και τα rapid τεστ τα ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρικά κέντρα.

Το θέμα του πλαφόν και της τιμής τους που όριζε τα 10 ευρώ για τα rapid test και τα 40 ευρώ για τους μοριακούς ελέγχους, είχε προκαλέσει την αντίδραση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που υποστήριζαν ότι μία τέτοια απόφαση αναιρεί ουσιαστικά τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τις εταιρείες που τα παράγουν.

Πλέον το πλαφόν ανέβηκε στην τιμή των 60 ευρώ για τους μοριακούς ελέγχους. «Είναι μία τιμή κόστους για τα ιδιωτικά εργαστήρια, όμως, προκειμένου να μην υπάρξουν θέματα και να κρατηθεί σε μία ισορροπία η δημόσια υγεία και η μάχη που δίνεται με τον κορωνοϊό, ορισμένα από αυτά έχουν ξεκινήσει και πάλι τα τεστ» τονίζει σχετικά η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

Θυμίζουμε ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια με ανακοίνωση των συνδικαλιστικών τους οργάνων, μεταξύ αυτών και της Δυτικής Ελλάδας, είχαν εξαγγείλει την αποχή τους από την διαδικασία των τεστ, τόσο των pcr, όσο και των rapid test.  

Έτσι για ορισμένες ημέρες τα τεστ που γίνονταν ήταν πολύ λίγα και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα που ανακοίνωνε ο ΕΟΔΥ, ίσως να μην αποτύπωναν την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου της κάθε περιοχής.

Αξίζει να αναφέρουμε ένα μεγάλο ποσοστό των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση, προέρχονται από τα τεστ που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια.

Ωστόσο, ακόμα και με το πλαφόν των 60 ευρώ τα τεστ αυτά έχουν αισθητά μειωθεί αφού δεν διενεργούνται από όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια που τα έκαναν πριν. Κατά συνέπεια από τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε δωρεάν μαζικούς μοριακούς ελέγχους ο ρόλους των ιδιωτών στον τομέα της ιχνηλάτησης είναι απαραίτητος.