Όσοι τον αποκάλεσαν απλή γρίπη διαψεύστηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται, σύμφωνα με γαλλική έρευνα, τρεις φρορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης.

Πάντως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρομοίασαν τη νόσο Covid-19 με τη γρίπη, ανάμεσά τους και ηγέτες χωρών, όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο οποίος τελικά νόσησε από κορωνοϊό.

Τελευταία έρευνα που βασίστηκε στα στοιχεία της Γαλλίας δίνει μια απάντηση σε όσους υποτίμησαν της σοβαρότητα του κορωνοϊού.

Όπως αποδεικνύεται, το 16,9% των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό ασθενών κατέληξαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσως έπασχαν από τον ιό της γρίπης διαμορφώθηκε στο 5,8%.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, φαίνεται ότι όσοι προσβάλλονται από την ασθένεια Covid-19 είναι πιο πιθανό να χρειαστούν σημαντική φροντίδα σε σχέση με τους νοσούντες από τον ιό της γρίπης.

Μάλιστα, το 16,3% των ασθενών με κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ το 10,8% των ασθενών με γρίπη μεταφέρθηκε στην εντατική.

Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι ο μέσος όρος νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό στην εντατική είναι 15 ημέρων, ενώ για τους πάσχοντες από γρίπη είναι οκτώ, οι μισές δηλαδή.

Η διεξαγωγή των συμπερασμάτων προήλθε ύστερα από συλλογή στοιχείων για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο για τους ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και για το διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019 για τους ασθενείς της γρίπης που νοσηλεύτηκαν.

Στον ανήλικο πληθυσμό, πάντως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Μόνο το 1,4% αποτέλεσαν το ποσοστό των παιδιών που πάσχουν από κορωνοϊό, σε σχέση με το 19,5% που πάσχουν από γρίπη.

Ωστόσο, για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών με κορωνοϊό η πιθανότητα να μεταφερθούν σε ΜΕΘ είναι 2,3%, ενώ διαμορφώνεται στο 0,9% στην περίπτωση μόλυνσης από τον ιό της γρίπης.