Ένα νέο cd έβγαλε ο Πατρινός μουσικός Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος που ζει στην Γερμανία, μελοποιώντας τους στίχους της Σαπφούς.

Η Σαπφώ είναι από τις μεγαλύτερες ποιήτριες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ένα πρόσωπο που έγινε μύθος από τα χρόνια της κλασικής περιόδου, το έργο της οποίας μελέτησαν δεκάδες ερευνητές και έχουν λατρέψει όλους αυτούς τους αιώνες χιλιάδες αναγνώστες.

Ο Πατρινός μουσικός μιλώντας για τη νέα του δουλειά και τη συνάντηση του με την ποίηση της Σαπφούς, αναφέρει τα εξής: «Διαβάζοντας πριν πέντε χρόνια, ομολογώ για πρώτη φορά, σωζόμενα αποσπάσματα από την ποίηση της Σαπφούς, δεν περίμενα τι θα επακολουθούσε.

Όταν η εικαστική καλλιτέχνιδα Frau Hildegard Pütz, μου ζήτησε να συνεργαστούμε τότε για μια παρουσίαση της λυρικής μας ποιήτριας, πήγα στο σπίτι της παίρνοντας μαζί το τουμπελέκι μου.

Ήθελε να της τονίσω ρυθμικά κάποια δίστιχα της ποιήτριας, των οποίων είχε επιμεληθεί την μετάφραση στα γερμανικά.  Εκεί, διαβάζοντας τους στίχους και αφού πρώτα τους “χτύπησα” ρυθμικά στο κρουστό μου, γεννήθηκαν άμεσα οι τέσσερις βασικές μελωδίες, τις οποίες και κατέγραψα πρόχειρα στο κινητό μου.

Τους επόμενους μήνες και χρόνια, μέσα από την αρχική παρουσίαση στο πύργο Schlösschen Borgeess Emmerich, αλλά και πολλές άλλες που ακολούθησαν καθώς και σπουδή - μελέτη για τα γυρίσματα των βίντεοκλιπ, τα κομμάτια πήραν την τελική μορφή τους.

Τον Αύγουστο του 2020, μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσω μιας τιμητικής για μένα και την δουλειά μου υποτροφίας από το Υπουργείο Πολιτισμού του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, να  προχωρήσω στην παραγωγή του πολυπόθητου σιντί (Glasmaster)».

Όπως λέει ο ίδιος «σε αυτή την τετραλογία, παρουσιάζονται  τα τραγούδια μου στα αρχαία ελληνικά αλλά και στα γερμανικά. Πρόκειται για μία μουσική διαφορετικών εποχών, τόπων, γλωσσών, ανθρώπων και μουσικών οργάνων, διάρκειας 40 περίπου λεπτών.

Οι παλαιότεροι των 2500 χρόνων στίχοι της ποιήτριας Σαπφούς (630 - 570 π.Χ.) εντυπωσιάζουν, αγγίζοντας και εκφράζοντας ακόμη και σήμερα την ανθρώπινη ψυχή».

Όργανα: Περσικό σαντούρι, ούτι,  (Benjamin Stein) μπάσο, λαούτο, μαντολίνο (Klaus Micke), τσέλο (Andreas Mergner),  βιολί (Helen Parchami), κρουστά (Κ. Ανδρικόπουλος), φλογέρα (Martina Bitter & Holger Kaptenait), ντιτζιριντού (Lies Beijerinck), άσκαυλο (Χρήστος Δανάκης), κανονάκι (Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου), τραγουδούν Δανάη Ανδρικοπούλου και Νικόλαος Κωνσταντέλλιας, συμμετέχει η χορωδία “The Castlesingers“.