Εβδομάδα ουσιαστικών δραστηριοτήτων για το Πανεπιστήμιο Πατρών που εντάσσονται στην Προσύνοδο και την τριήμερη Σύνοδο Πρυτάνεων κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά θέματα αφορώντα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Πατρών. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο Πατρών υποστήριξε εκδηλώσεις (Forum και Ημερίδες ) με θέμα την νόσο Covid -19 (μέτρα και αναγκαιότητα εμβολιασμού καθώς και την οικονομία στην μετά Covid-19 εποχή). Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων εκδηλώσεων χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης Καθηγητής Χρήστος Μπούρας στο 23ο Forum Ανάπτυξης, ενώ συμμετείχαν ως εισηγητές ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός σε δύο εξ ‘ αυτών και σε μία ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Προγραμματισμού Καθηγητής Δημήτρης Σκούρας. Επίσης ο Πρύτανης συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Νοσηλευτικής και στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τοπάλη.

Σήμερα 18 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρώνονται οι εργασίες της προγραμματισμένης τριήμερης Συνόδου Πρυτάνεων (16,17,18/12/2020), στο πλαίσιο της οποίας η Υπ. Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως θα εκθέσει στους Πρυτάνεις το πλαίσιο ρυθμίσεων που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι οποίες θα κατατεθούν στην συνέχεια προς συζήτηση στη Βουλή. Αξίζει να αναφερθεί ότι προ της τακτικής Συνόδου, πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου έκτακτη Σύνοδος κατά την οποία η Υπ. Παιδείας προσυζήτησε με τους Πρυτάνεις τα θέματα της τριήμερης τακτικής Συνόδου. Ευρεία συζήτηση πραγματοποιήθηκε για την υπό σύσταση Ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), η οποία προτάθηκε να είναι υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Επί του συγκεκριμένου, πολλοί εκ των Πρυτάνεων ζήτησαν: 1ον) Η Ειδική Ομάδα να μη φέρει τον τίτλο "Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος" αλλά "Ειδική Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων" και 2ον) Τα μέλη της Ειδικής Ομάδας να αναφέρονται στις Πρυτανικές Αρχές και όχι στην Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στις 14/12/2020 και απηύθυνε χαιρετισμό στην Ενότητα Ανάπτυξης: «Θεσμικοί εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της κοινωνίας παρεμβαίνουν, για την επόμενη ημέρα μετά την covid-19» του 23ου Forum, παρουσιάζοντας τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να παίξει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην μετά Covid-19 εποχή.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας κ. Μάρκου Μαραγκού σε σχέση με τον εμβολιασμό, στη διαδικτυακή Ημερίδα που πραγματοποίησε η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος/Πελοποννήσου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Αναγκαιότητα εμβολιασμού και δεδομένα ασφάλειας αποτελεσματικότητας των επερχόμενων εμβολίων έναντι SARS–Cov 2», στην οποία συμμετείχε και ως συντονιστής. Ομιλητής ο Επ. Καθηγητής Παθολογίας/ Λοιμωξιολογίας Στέλιος Ασημακόπουλος, με συντονιστή πέραν του Αντιπρύτανεως Καθηγητή Μάρκου Μαραγκού, του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Χαράλαμπου Μπονάνου και του Προέδρου της ΙΕΔΕΠ Περικλή Δουσδαμπάνη.

Επίσης οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ. Μάρκος Μαραγκός Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και Δημήτρης Σκούρας Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών θα συμμετάσχουν στη διαδικτυακή επιστημονική ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Ο Κορωνοϊός στο μικροσκόπιο της Επιστήμης και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Οικονομία» το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:30. Την Ημερίδα συνδιοργάνωσε η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Χαιρετισμό και συντονισμό της Ημερίδας στο σκέλος που αφορά τη νόσο Covid-19 θα κάνει ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Παθολογίας/Λοιμωξιολογίας Μ. Μαραγκός. Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Προγραμματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Δ. Σκούρας, θα μιλήσει με θέμα: «Ποιες οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία από την πανδημία».

Τέλος, για τις επικείμενες γιορτές οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνουν:

 «Ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με Υγεία!Αυτές οι γιορτές να είναι τόσο όμορφες όσο η Αγάπη και η Ζωή.
Όλοι Μαζί θα νικήσουμε την πανδημία».