Κινητικότητα έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ώρες στην αγορά της Πάτρας με το κοινό, αλλά και τα εμπορικά μαγαζιά να καταβάλλουν μια έκδηλη προσπάθεια για να διαμορφώσουν μία γιορτινή ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Δύσκολο και λόγω της πανδημίας και όλης αυτής της κατάστασης που μας έχει κυριεύσει, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο αφού το click away, δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Ο κόσμος κυκλοφορεί γενικότερα.  Σε αγοραστικό επίπεδο η κινητικότητα αυτή παρατηρείται κυρίως σε μαγαζιά που εμπορεύονται είδη που δεν χρειάζονται δοκιμές για να αγοραστούν, όπως για παράδειγμα σε παιχνίδι, σε καλλυντικά, σε εσώρουχα κτλ.

Αντίθετα στα καταστήματα υποδημάτων και ένδυσης το ενδιαφέρον είναι από ελάχιστο έως και μηδαμινό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ένα μεγάλο μέρος των εμπορικών καταστημάτων ακόμα και στο κέντρο της Πάτρας κλείνει εντελώς τις απογευματινές ώρες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό η κινητικότητα είναι έντονη στους δρόμους της πόλης. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, αλλά ο κόσμος κυκλοφορεί σχεδόν κανονικά, κάνοντας την βόλτα του, είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο του.

Μάλιστα, αρκετοί προχωρούν και σε βόλτα στις στολισμένες βιτρίνες των γιορτινών καταστημάτων, έστω και αν αυτά είναι κλειστά. Δεν ψωνίζουν αφού υπάρχει μία ακόμα μεγαλύτερη διστακτικότητα στην κατανάλωση, όμως, προσπαθούν να νιώσουν λίγο το πνεύμα αυτό της χριστουγεννιάτικης και γιορτινής διάθεσης που είχε άλλα χρόνια τέτοιες εποχές η αγορά.

Σε γενικές γραμμές, αν κατέβει κανείς στο κέντρο της Πάτρας το μόνο που θα του θυμίσει ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας και μιας ιδιότυπης καραντίνας, είναι η μισό - κλειστή αγορά και τα καταστήματα που επί της ουσίας δεν λειτουργούν.