Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι ενδείξεις που μας.. «παροτρύνουν» να αντικαταστήσουμε το κόκκινο κρέας με φυτικά γεύματα, καθώς αυτή η μικρή διατροφική αλλαγή μπορεί να ωφελήσει κατά πολύ την υγεία μας, όπως αναφέρει το vita.

Πώς θα διατηρήσουμε την καρδιά μας νέα;

Νέα μελέτη μάλιστα, κατόπιν τριάντα χρόνων παρατήρησης, επιβεβαίωσε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτική πρωτεΐνη μπορεί μας βοηθήσουμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή, προάγοντας την λειτουργία της.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The BMJ, έδειξε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υψηλής ποιότητας φυτικά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί ή ακόμα και η σόγια μπορεί να σχετίζεται με μέτρια μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η μελέτη προτείνει επίσης ότι η αντικατάσταση της συνολικής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με αυγά, μπορεί επίσης επίσης να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Οφέλη και για τα δύο φύλα

«Πολλές είναι οι μελέτες που απομακρύνονται από το κόκκινο κρέας και εστιάζουν περισσότερο στην διατροφή που βασίζεται σε φυτικές πρωτεΐνες» δηλώνει χαρακτηριστικά η Δρ. Anjali Dutta, καρδιολόγος στο New York-Presbyterian Medical Group Queens.

«Έχει δοθεί έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, η οποία εστιάζει περισσότερο στα καρύδια και λιγότερο υδατάνθρακες» υπογραμμίζει.

Η πρόσληψη μιας μερίδας ανά ημέρα συνδυασμένων φυτικών πρωτεϊνικών πηγών, που περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, όσπρια και σόγια, συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Τα εν λόγω ευρήματα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ισχύουν τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, με πληθώρα ερευνών να το υποστηρίζουν.

«Η πρόσληψη υψηλής ποιότητας φυτικών πρωτεϊνών όπως ξηροί καρποί, όσπρια, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα, έδειξε έναν επιπλέον μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Nicole Roach, διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στην Νέα Υόρκη.