Σε νέα εποχή έχει περάσει από ότι φαίνεται η ΔΕΗ ως προς τη στάση της στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Παρόλο που βρισκόμαστε στο διάστημα της πανδημίας. Η κοινωνική ευαισθησία μάλλον έχει μπει για τα καλά στο σκοτάδι και εκεί υπάρχει οριστική διακοπή με το… φως και το ρεύμα.

Η νέα εποχή αυτή διαγράφεται μέσα από τα πληρεξούσια – όπως χαρακτηρίζονται – δικηγορικά γραφεία στα οποία έχει αναθέσει η ΔΕΗ να πιέσει τα νοικοκυριά που οφείλουν χρήματα, ζητώντας τους είτε να καταθέσουν ένα έναντι, είτε να εξοφλήσουν.

Ως εδώ καλά. Η τακτική είναι γνωστή και παρόλο που βρισκόμαστε σε διάστημα πανδημίας, με το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων να υπολειτουργούν η ΔΕΗ θέλει να διασφαλίσει τα χρήματα της.

Όμως το καινούργιο σε όλη αυτή την τακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ – όπως και οι τράπεζες ή οργανισμοί που τους οφείλονται χρήματα – είναι ότι τα τηλέφωνα αυτά δεν γίνονται μόνο σε όσους χρωστούν ένα ποσό της τάξεως από 500 ευρώ και πάνω, αλλά ακόμα και για ποσά που δεν ξεπερνούν τα 150 ή και τα 200 ευρώ.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η ΔΕΗ ξεκινάει τις πιέσεις στους πελάτες της για οφειλές που έχουν ένα βάρος μηνών πίσω τους. Πλέον όμως τα τηλέφωνα αφορούν ακόμα και νοικοκυριά που μπορεί να έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά για να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους και τους έχει μείνει μόνο ένα ποσό από τον τρέχοντα που μόλις έληξε.  

Το ερώτημα που προκύπτει αν τα δικηγορικά γραφεία που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ πιέζουν τα νοικοκυριά με τα μικρά ανεξόφλητα ποσά, με αυτά που χρωστούν μεγάλα νούμερα στα οποία εξαιτίας της εποχής που ζούμε και των καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο, τι κάνουν;

Γιατί ο μέσος όρος των νοικοκυριών τουλάχιστον στην περιοχή μας οφείλουν ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω, με πολλά από αυτά να μην μπορούν να δώσουν ούτε τις δόσεις των διακανονισμών.

Άραγε πόσο νοικοκυριά στην Πάτρα και γενικότερα στην περιοχή της Αχαΐας κινδυνεύουν να μείνουν εγκλωβισμένα στα σπίτια τους σε αυτό το διάστημα της καραντίνας χωρίς ρεύμα, εν όψει μάλιστα των γιορτών που έρχονται;