Στο νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς προσπαθούν να προσαρμοστούν οι έμποροι της Πάτρας, όμως, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο αφού η εφαρμογή του στην πράξη παρουσιάζει αρκετά εμπόδια.
Έτσι αυτές οι πρώτες μέρες της λειτουργίας του click away, ήταν κάπως αναγνωριστικές τόσο για τους έμπορους, όσο και για το καταναλωτικό κοινό.
Το θετικό είναι ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον του κόσμου λόγω των γιορτών, αλλά και του μεγάλου διαστήματος που ήταν κλειστά τα καταστήματα.
Το αρνητικό είναι ότι σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να δουλέψουν, κάτω από αυτή τη μέθοδο.
Βέβαια οι δυσκολίες εξαρτώνται και από το είδους που εμπορεύεται το κάθε κατάστημα. Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν αναμφίβολα τα καταστήματα ρουχισμού και υποδημάτων.
Εκεί υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Οι πελάτες, άνδρες και γυναίκες, όσο και να τους αρέσει κάτι από την φωτογραφία που θα δει στο διαδίκτυο, θέλει να το δοκιμάσει. Και αυτό με τη μέθοδο του click away δεν γίνεται.
Οι καταστηματάρχες που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα είδη προσανατολίζονται στο να ζητήσουν από τα συνδικαλιστικά τους όργανα να απευθύνουν έκκληση στο υπουργείο για να τους δοθεί το "πράσινο" φως για να δέχονται τους πελάτες έναν – έναν με ραντεβού.
Έτσι θα δοκιμάζουν αυτό που έχουν παραγγείλει από το διαδίκτυο και στη συνέχεια θα γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις. Διαφορετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν και το όλο θέμα θα τους φέρει κάποια στιγμή σε αντιπαράθεση με τους πελάτες τους που και αυτοί από τη δική τους πλευρά έχουν το δίκιο τους.
Πιο εύκολα λειτουργεί ασφαλώς το clickaway, στα καλλυντικά, στα ηλεκτρονικά είδη, στα καταστήματα με εσώρουχα και κάλτσες, αλλά και στα μαγαζιά που εμπορεύονται είδη δώρων και παιχνίδια.
Και εκεί όμως υπάρχει ζήτημα αφού τα περισσότερα μαγαζιά δεν έχουν e- shop και έτσι δουλεύουν μόνο με το facebook και τις τηλεφωνικές παραγγελίες που δέχονται.
Όμως, όπως έχει ήδη επισημανθεί, δεν μπορούν να προβάλλουν το σύνολο των ειδών τους, αλλά μόνο ένα μέρος από αυτά που τις περισσότερες φορές δεν φτάνει ούτε το 30% με 40% των εμπορευμάτων τους. Επίσης, ζήτημα είναι και το sms που στέλνουν τα καταστήματα για κάθε παραγγελία αφού αυτό τους καθυστερεί στις παραγγελίες, αλλά και τους χρεώνει, χωρίς να υπάρχει λόγος.
Να αναφέρουμε ότι οι πόρτες των μεγάλων καταστημάτων των αλυσίδων και των πολυεθνικών εταιρειών είναι κλειστές, καθώς εφαρμόζουν αποκλειστικά το click away, με βάση τις παραγγελίες που δέχονται από το e-shop τους και το διαδίκτυο.
Ωστόσο, κλειστά επέλεξαν να είναι και ορισμένα μικρά μαγαζιά του ιστορικού κέντρου, αφήνοντας μόνο στην τζαμαρία τους ένα σημείωμα με την ηλεκτρονική τους διεύθυνση και το τηλέφωνο τους, δείγμα και αυτό του πόσο πιστεύουν στο click away και στο όλο αυτό το σύστημα λειτουργίας.