Ο 40χρονος Αιγιώτης καθηγητής Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, στη Μεγάλη Βρετανία, Δρ. Θέμης Προδρομάκης είναι μεταξύ των φετινών νικητών του Βραβείου Μπλαβάτνικ, γνωστού και ως βραβείου «Νόμπελ» για επιστήμονες κάτω των 42 ετών.

Η διάκριση αποτελεί αναγνώριση της ήδη πολυετούς εργασίας του πάνω στα «memristors», σύντμηση του memory-resistor, που σημαίνει «μνημονική αντίσταση» ή «αντιστάτης με μνήμη», μιας επανάστασης στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών, που συνδέει τη μικροηλεκτρονική με τη βιολογία και ανοίγει ορίζοντες για εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ερευνητής δήλωσε υπερήφανος για τη διάκριση: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η συνεισφορά μου στον τομέα της νανοτεχνολογίας αναγνωρίζεται με αυτό το σημαντικό βραβείο.

Τα memristor αντικαθιστούν τα τρανζίστορ, τα οποία για πάνω από 70 χρόνια χρησιμοποιούνται ως τα βασικά συστατικά των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η έρευνά μας θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση πρωτότυπων συστημάτων που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες των συμβατικών ηλεκτρονικών και φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά μας».

Το βραβείο χορηγείται από το Ίδρυμα της οικογένειας Μπλαβάτνικ και την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και κριτές είναι κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων πολλοί νομπελίστες, αναγνωρίζοντας τη δουλειά νεαρών επιστημόνων που «ήδη αλλάζουν την επιστήμη και την κατανόηση του κόσμου» και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 30.000 δολαρίων.

Τα memristor είναι ημιαγωγοί δέκα φορές μικρότεροι σε μέγεθος από τα τρανζίστορ και έχουν μεταξύ άλλων την ιδιότητα αποθήκευσης πολλαπλών δεδομένων και ταχύτατης επεξεργασίας τους.

Ξεκινώντας από αυτή τη βάση ο Δρ Προδρομάκης και η ομάδα του καταπιάνονται με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ερευνητών, την ανάπτυξη τεχνητών νευρωσικών δίκτυών, αλλά και την ικανότητα να επεξεργάζονται, να συνδυάζουν και να αποθηκεύουν τις πληροφορίες με τρόπο που παραπέμπει στο τελειότερο όργανο που δημιούργησε η εξέλιξη.

Η ομάδα του πέτυχε πρόσφατα ένα ακόμα σημαντικό και πρωτοποριακό επίτευγμα, να θέσει σε «συνομιλία» βιολογικούς και τεχνητούς νευρώνες και μάλιστα μέσω διαδικτύου. Η δουλειά του αξιοποιείται ήδη από κολοσσούς του τομέα των ηλεκτρονικών και οργανισμούς ανά τον κόσμο.