Για αποτυχία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής και τη Τουρκία. Όπως είπε, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS, αλώνιζε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για περισσότερο από 3 μήνες, «αν με ρωτούσαν θα τους έλεγα πώς αν δεν ξέρει η κυβέρνηση τι να κάνει, τότε δεν μπορεί να κυβερνά».

Παράλληλα, σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τις θέσεις της κυβέρνησης, εγκαλώντας τα κυβερνητικά στελέχη για αναδίπλωση. Στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Τον Οκτώβριο όμως, παρουσίασε ως θρίαμβο ότι σε δύο μήνες, αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία θα επιβληθούν. Τελικά, όπως είπε ο πρώην υπουργός, δεν συμμορφώθηκε η Τουρκία ούτε επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Τουρκία.

Σημείωσε, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπό τον Αλέξη Τσίπρα, υπήρξαν διπλωματικές επιτυχίες της χώρας μας απέναντι στην Άγκυρα, τονίζοντας τη Σύνοδο του Ιουνίου το 2019. Επιπλέον, υπενθυμίζοντας το περιστατικό με το BARBAROS, οι ελληνικές δυνάμεις αντέδρασαν αμέσως διώχνοντας το Τουρκικό σκάφος.

Παράλληλα, το μεγάλο λάθος της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη Γερμανία, που παρόλα αυτά έχει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και οικονομικούς με τη Τουρκία. Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από τη Σύνοδο άνοιγε διπλωματικούς διαύλους και με άλλες χώρες, κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου.