Σύγχυση δημιούργησαν στις τάξεις της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου για το άνοιγμα των εκκλησιών τις ημέρες των γιορτών.

Μόνο για τα Χριστούγεννα και για τα Θεοφάνεια επιτρέπεται η Θεία Λειουργία με την είσοδο πιστών, όμως με αυστηρά μέτρα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο αριθμός των ατόμων ανάλογα με το είδος του ιερού ναού, μέτρο που μετατρέπεται σε γόρδιο δεσμό καθώς φέρνει πολλά "παράλογα".

Ανακοινώθηκε η είσοδος 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες, εκτός από τους Μητροπολιτικούς Ναούς όπου θα επιτρέπεται η Θεία Λειτουργία με την παρουσία έως και 25 ατόμων.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις στην Πάτρα, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας θα επιτρέπονται 25 άτομα ανήμερα Χριστουγέννων και Θεοφανείων, ενώ την ίδια ώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα (στη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων) θα επιτρέπονται μόνο 9 άτομα!

Αντίστοιχα τέτοια παράδοξα αντιμετωπίζουν και άλλες πόλεις της χώρας, όπου ο Μητροπολιτικός τους ναός είναι αρκετά μικρότερος από άλλες εκκλησίες. (Ζάκυνθος, Κέρκυρα κ.α)

Την Τρίτη οι αποφάσεις

Πλέον όλοι περιμένουν την επίσημη αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μετά τη συνεδρίασή της που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη. Εκεί θα συζητηθεί ο τρόπος όπου θα μπορέσει να γίνει εφικτή η λειτουργία των εκκλησιών με μέτρα αλλά και χωρίς να μείνει αρκετός κόσμος εκτός.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί Ιεράρχες εξετάζουν κάθε σενάριο το οποίο θα μπορούσε και να καλύψει την τήρηση των μέτρων αλλά και να μη δυσαρεστήσει τους πιστούς που θέλουν να εκκλησιαστούν.