Νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι το 28% των ηλικιωμένων ασθενών με κορονοϊό παρουσίασε ένα ψυχικό σύμπτωμα που αύξησε τον κίνδυνο σοβαρότερης νόσου και παραμονής σε ΜΕΘ.

Οι ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέλυσαν τα αρχεία 817 ασθενών με Covid-19 ηλικίας 65 ετών και άνω και διαπίστωσαν ότι η σύγχυση -γνωστή και ως παραλήρημα- ήταν το έκτο πιο συχνό σύμπτωμα, αλλά και ένα από τα βασικά συμπτώματα στο 16% των ασθενών.

Επίσης, το 37% των ασθενών που εμφάνισε σύγχυση, δεν είχε κανένα από τα πιο τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όπως πυρετό ή δύσπνοια, έδειξε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, υποστηρίζει τη σύνδεση ανάμεσα στη σύγχυση και τον κορονοϊό, όπως αναφέρει το onmed.

Η μελέτη εκτίμησε ότι το ποσοστό σύγχυσης μεταξύ των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ έφτανε στο 65%, σύμπτωμα που θα μπορούσε να έχει αυξηθεί από την απομόνωση που επιβάλλεται στη ΜΕΘ για τον περιορισμό εξάπλωσης της λοίμωξης.

Η σύγχυση είναι το ξαφνικό παραλήρημα ή η ξαφνική αλλαγή στην ψυχική κατάσταση. Το άτομο μπορεί να φαίνεται αποπροσανατολισμένο ή να αποσπάται η προσοχή του και μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία συγκέντρωσης ή εστίασης της προσοχής.

Η σύγχυση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της Covid-19 ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς, επισημαίνει η Δρ. Charulatha Nagar, νευρολόγος στο Northwestern Medicine Lake Forest Hospital.

Στα πιο συχνά συμπτώματα της μόλυνσης από SARS-CoV-2, συγκαταλέγονται τα εξής:

- Υψηλός πυρετός
- Επίμονος βήχας
- Αλλαγή ή απώλεια στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης
- Δυσκολία στην αναπνοή

Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν πονόλαιμο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.