"Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται τα θέματα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα ή θέλουν να μην την βλέπουν". Αυτό δήλωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, εκφράζοντας την απογοήτευση της τοπικής Εκκλησίας αλλά και τον προβληματισμό του μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ", "έχουμε μιλήσει για χρυσή τομή, για ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί εν τοις πράγμασι, δηλ. στην πραγματικότητα. Δεν είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα της Πολιτείας".

Συγκεκριμένα οι Εκκλησίες θα ανοίξουν για τους πιστούς μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 άτομα στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα τελεστεί αγιασμός υδάτων σε ανοικτό δημόσιο χώρο. Ο Σεβασμιότατος ανέφερε ότι "δεσμευόμαστε πάντα από τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που θα συνεδριάσει την Τρίτη υπό την προεδρία του Μακαριοτάτου. Θα περιμένουμε τις δικές της αποφάσεις, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν μέτρα με εννέα ανθρώπους στους ναούς. Άρα θα πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε αυτόν τον τρόπο που θα μείνουμε συγκροτημένοι ως κοινωνία και που θα εξυπηρετηθούν και οι άνθρωποι ενόψει των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων".

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στους άνωθεν κρατούντες της Πολιτείας επεσήμανε ότι "πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο και θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι να κρατήσουμε την ενότητά μας. Το εύχομαι από καρδιάς, έχω κάνει τεράστια προσπάθεια, ξέρω ότι κι άλλοι προσπαθούν μαζί μας. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι αν θέλουν να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και όλων των προβλημάτων που έχει η πατρίδα μας, να φροντίσουν να είμαστε ενωμένοι όλοι. Εμείς θα το επιδιώξουμε με κάθε τρόπο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει κι ο λαός μας να γιορτάσει Χριστούγεννα".