Ένα κλειδί από ορείχαλκο που δανείστηκε κάποιος από έναν πύργο του 11ου αιώνα στο Κεντ της Αγγλίας, πριν από 50 χρόνια σχεδόν, επιστράφηκε μυστηριωδώς, με ένα σημείωμα στο οποίο ζητούσε συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Ο ανώνυμος αποστολέας έστειλε ταχυδρομικώς το μεγάλο αντικείμενο στον φιλανθρωπικό οργανισμό English Heritage και παραδέχτηκε στην επιστολή ότι το κλειδί το είχαν «δανειστεί», το 1973.

Το κλειδί εξακολουθεί να χωράει στην κλειδαρότρυπα των θυρών του St Leonard's Tower, ενός πύργου στο West Malling, αν και δεν περιστρέφεται πλέον. Νέες κλειδαριές ενσωματώθηκαν στον Πύργο -ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ 1077 και 1108- λίγο μετά την εξαφάνιση του κλειδιού.

Σύμφωνα με το English Heritage, το κλειδί, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 100 ετών, «επέστρεψε ανεξήγητα» με «ένα περίεργο σημείωμα», το οποίο έγραφε: «Αγαπητή English Heritage. Παρακαλώ μέσα θα βρείτε ένα μεγάλο κλειδί για τον Πύργο του St Leonard, στο West Malling, Κεντ. Το δανείστηκαν το 973. Επιστράφηκε το 2020. Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Χαιρετισμοί».

Ο Ρόι Πόρτερ, ανώτερος επιμελητής ακινήτων της English Heritage, που διαχειρίζεται πάνω από 400 ιστορικά μνημεία, κτίρια και χώρους είπε: «Είναι σίγουρα ένα από τα πιο αινιγματικά πακέτα που έχουμε λάβει ποτέ και έγκαιρα για τα Χριστούγεννα! Είναι ένα σύγχρονο μυστήριο για να προσθέσουμε στα ιστορικά ερωτήματα που θέτει ο πύργος».

Μιλώντας στο BBC, η έφορος του οργανισμού, Σαμάνθα Στόουν είπε: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τουαλέτες ή τζάκια ή κάτι που να υποδηλώνει έναν οικιακό σκοπό, οπότε ο σκοπός του πύργου ήταν πάντα κάπως μυστηριώδης. Υποθέτουμε ότι ήταν ο χώρος διοίκησης του επισκόπου. Έτσι το μυστήριο του κλειδιού ταιριάζει με την ευρύτερη ιστορία του πύργου».

Ο Πύργος του St Leonard λέγεται ότι είναι ένα πρώιμο και καλά διατηρημένο παράδειγμα ενός μικρού, ελεύθερου Νορμανδικού πύργου. Στέκεται σε μία φυσική προεξοχή ψαμμίτη κοντά σε μια στενή κοιλάδα και πήρε το όνομά του από ένα παρεκκλήσι που κάποτε βρισκόταν κοντά.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πύργος αποτελούσε κάποτε μέρος ενός κάστρου, που κατασκευάστηκε από τον Γκούντουλφ, Επίσκοπο του Ρότσεστερ, ενώ άλλοι λένε ότι τον έχτισε ο Επίσκοπος Odo του Bayeux, αδελφός του Γουλιέλμου Α΄ της Αγγλίας. Όμως λίγα είναι γνωστά για την ιστορία του κτηρίου ή τον αρχικό σκοπό του.

Ο οργανισμός English Heritage, θέλει να «επιβραβεύσει την τιμιότητα αυτού που επέστρεψε το κλειδί με ένα δώρο, να γίνει δηλαδή μέλος του οργανισμού». Μια εκπρόσωπος είπε μιλώντας για το κλειδί: «Δεν ξέρουμε πώς εξαφανίστηκε. Δεν έχουμε ιδέα ποιος θα το πήρε. Ελπίζουμε ότι αυτό το άτομο θα εμφανιστεί και θα μας βοηθήσει να ενώσουμε τις τελείες. Το κλειδί εστάλη στην ομάδα εξυπηρέτησης πελατών. Όλοι τους έμειναν έκπληκτοι που έλαβαν αυτό το κλειδί και ενθουσιάστηκαν που επέστρεψε μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».