Η Βεργίνα είναι κωμόπολη της Ημαθίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται 13 χλμ. ΝΑ της Βέροιας και περίπου 80 χλμ. ΝΔτης Θεσσαλονίκης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στις 2.000 περίπου κατοίκους και βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων, σε υψόμετρο 120 μέτρων.

Η κωμόπολη πιστεύεται ότι βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας, και έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε τους τόπους ταφής των Μακεδόνων βασιλέων και ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ανδρόνικου, ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το «ανάκτορο των Αιγών», που ήταν το παλάτι του βασιλιά Φιλίππου Β΄, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται μόλις 1 km νότια απο τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Φιλίππου. Χτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου (359 – 336 π.Χ.), το ανάκτορο των Αιγών είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο, καθώς είχε μήκος 78 μέτρα, ύψος 13,60 μ. και απλωνόταν σε έκταση συνολικά 12,5 στρεμμάτων, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα, το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας. Η κατασκευή του ανακτόρου, μεγάλο τμήμα του οποίου ήταν διώροφο, υπολογίζεται πως κράτησε 10 – 12 χρόνια. Δεν ήταν απλά η κατοικία του βασιλιά, αλλά το κέντρο διοίκησης, που απευθυνόταν σε όλους τους πολίτες των Αιγών.

Το περιστύλιό του ήταν ο τόπος συνάθροισης των πολιτών που χωρούσε περίπου 4.000 άτομα
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα ψηφιδωτά, που καταλαμβάνουν έκταση περίπου 1.500 τ.μ., δηλαδή περίπου 1,5 στρέμμα ψηφιδωτά. Με την ολοκλήρωση του νέου μουσείου των Αιγών («Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών») το 2020 και τη μερικής αναστήλωση του ανακτόρου το 2022, θα μπορεί ο επισκέπτης να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ήταν οι Αιγές.


Βίντεο: Κώστας Γκέρτζος