Ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση συνιστούν οι ειδικοί για τις φετινές μέρες των γιορτών και ειδικά τώρα, που σταδιακά «ανοίγει» η αγορά εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας της Covid-19. Αυτό διότι εκτός από τα κρούσματα, που επιμένουν σε ψηλά επίπεδα, έρχεται να προστεθεί και η.. κοινωνική κούραση του νέου κοροναϊού.

Ο κίνδυνος της κοινωνικής κούρασης της covid-19

Η κούραση εξαιτίας του κοροναϊού αποτελεί πραγματικό φαινόμενο, επισημαίνουν οι ερευνητές, όπως αναφέρει το vita.

«Έχουμε προσπαθήσει να συνεργαστούμε πλήρως, να τηρήσουμε ευλαβικά κάθε μέτρο προστασίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αφεθούν» επισημαίνει η Δρ. Brittany LeMonda, ανώτερη νευροψυχολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια μάλιστα εισάγει ένα νέο όρο το «άγχος καταστροφής» («disaster stress»), εξηγώντας ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται σε μια ασυνήθιστα δύσκολη ή επιβλαβή κατάσταση. «Όλοι ανταποκρίνονται διαφορετικά στο άγχος γενικά, και το άγχος καταστροφής δεν αποτελεί εξαίρεση», επισημαίνει.

«Οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν άγχος με τη μορφή σωματικών συμπτωμάτων, όπως ο πονοκέφαλος, οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, η γαστρεντερική δυσφορία αλλά και να παρουσιάσουν συναισθηματική ή γνωστικά συμπτώματα, όπως η θλίψη, ο φόβος και η δυσκολία συγκέντρωσης» εξηγεί.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνει ότι εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άγχος καταστροφής είναι οι έφηβοι και άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου, όπως οι ηλικιωμένοι ή και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα ψώνια;

Είναι ήδη γνωστό ότι τα πολυσύχναστα μέρη ευνοούν την μετάδοση του κοροναϊού, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, προκειμένου να αξιολογίσουμε την επικινδυνότητα. Αυτοί, σύμφωνα με τον Δρ. David Hirschwerk, θεράποντα ιατρό μολυσματικών ασθενειών στο Northwell Health στο Manhasset της Νέας Υόρκης, περιλαμβάνουν:

Τον χώρο που γίνονται τα ψώνια, εσωτερικός ή εξωτερικός, με τους εξωτερικούς να θεωρούνται ασφαλέστεροι.
Τον αριθμό των ατόμων που ψωνίζουν, καθώς ο μικρός αριθμός σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να διατηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να κάνετε τα ψώνια σας, καθώς όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα.

Οδηγίες για ασφαλές shopping

«Πρώτα απ ‘όλα, καμία δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν πολλά άτομα δεν θεωρείται απόλυτα ασφαλής» προειδοποιεί ο Δρ. David Hirschwerk.

Ωστόσο, όποιος επιλέγει να ψωνίσει αυτοπροσώπως θα ήταν καλό να καλύπτει πλήρως την μύτη και το στόμα, χρησιμοποιώντας σωστά την μάσκα του. Εξίσου σημαντική είναι και η σωστή χρήση της μάσκας και από τους υπόλοιπους στον ίδιο χώρο, καταναλωτές και προσωπικό ενώ η τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι απαραίτητη» υπογραμμίζει.

Πρόσθεσε ότι ενώ η συσκευασία προϊόντων δεν παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο, σε οποιοδήποτε κατάστημα όπου πολλοί άνθρωποι χειρίζονται εμπορεύματα, θα ήταν καλύτερο να πλύνετε τα χέρια σας αφού πετάξετε την συσκευασία τους. «Μέχρι στιγμής, η βασικότερη ανησυχία των επιστημόνων είναι ο αέρας που μοιραζόμαστε» καταλήγει.