Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα είναι ένα από τα πρώτα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για την φρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων.

Ο κωδικός του συστήματος που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει το υπουργείο είναι να εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβρη ονομάζεται «Ομάδα Προστασίας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος».

Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» θα λειτουργεί στα πρότυπα φρούρησης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από τη Σκότλαντ Γιαρντ. Η «πρεμιέρα» της αστυνομικής δύναμης για τη φύλαξη των πανεπιστημίων θα γίνει στα ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων δεν θα φέρουν όπλα, παρά μόνο ράβδους (γκλοπ) και χειροπέδες, ενώ θα λάβουν ειδική εκπαίδευση ώστε να προχωρούν σε προανακρίσεις για διάφορα αδικήματα που τελούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα υπάρχει ειδικό «αστυνομικό τμήμα» που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις γειτονικές αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και με έναν αντιπρύτανη-σύνδεσμο με την ΕΛ.ΑΣ.

Όμως, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του σχεδίου που εκπόνησαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τις εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκτός των ιδρυμάτων θα υπάρχει παρουσία -τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα- αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επεμβαίνουν σε περίπτωση που οι αστυνομικοί εντός των ΑΕΙ δεχθούν καταδρομικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές.

Νέοι σε ηλικία, με ειδική εκπαίδευση

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αστυνομικοί που θα τοποθετηθούν στα πανεπιστήμια θα είναι σχετικά νεαρής ηλικίας, θα φορούν ειδική στολή και θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν απέναντι στους φοιτητές.

Οι αστυνομικοί θα υπηρετούν στις υπηρεσίες των ΑΕΙ για περίπου τέσσερα έως πέντε χρόνια προτού μετακινηθούν. Τα βασικά τους καθήκοντα θα είναι να επεμβαίνουν σε αδικήματα αυτόφωρου χαρακτήρα, όπως κλοπές και ληστείες, ενώ αν λαμβάνουν πληροφορίες για τυχόν επεισόδια ή εισβολές αγνώστων θα μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικούς - αποτρεπτικούς ελέγχους.