Με το ποσό των 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και οι νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν δραστηριότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ. Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών οι πληρωμές θα γίνονται αυτόματα με τις αιτήσεις. Δηλαδή, 1 ή 2 μέρες μετά την υποβολή της αίτησης θα πιστώνονται τα χρήματα στους δικαιούχους.

Όπως γίνεται αντιληπτό στο νέο κύκλος θα ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς πολλές αποκλείστηκαν από τον 4ο κύκλος διότι παρουσίασαν υψηλότερο τζίρο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Με την αγορά κλειστή τον Νοέμβριο και όπως φαίνεται και το μεγαλύτερο τμήμα του Δεκεμβρίου, πολλές μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν συντριπτική μείωση του τζίρου εξέλιξη που θα τους επιστρέψει να ενταχθούν και να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται και τα οποία προκύπτουν από μαθηματικό τύπο που έχει σχεδιάσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα κρατικά δάνεια του Ιανουαρίου με βάση:

- την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020

-Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021.

-Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου.

- Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

-Στο ύψος της ενίσχυσης συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού.
Στα 2,1 δισ. ευρώ λογαριασμός του τέταρτου κύκλου

Μία ακόμη πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά περίπου 40.000 δικαιούχους με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 2,1 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών έχουν διασωθεί περί τις 750.000 θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου έναντι 400.000 που αρχικώς είχαν εκτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με τον πέμπτο κύκλο η ομπρέλα προστασίας θα επεκταθεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων έχουν καταβληθεί 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς και μαζί με τον 5ο κύκλο θα ανέλθουν στα 6,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει και έκτος κύκλος χρηματοδότησης χωρίς να αποκλείεται και 7ος ανάλογα με το πότε θα κλείσει η παρένθεση της πανδημίας.

Πηγή: capital