Αποτελεσματικότητα 86% κατά της Covid-19 έδειξε πως έχει το υποψήφιο κινεζικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα μιας δοκιμής Φάσης 3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί αρκετά σημαντική για την Κίνα και τη «μάχη» που δίνει με τη Δύση, στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά της λοίμωξης.

Τα Εμιράτα ανέφεραν ότι έχουν ήδη καταχωρίσει εμβόλιο από την κρατική Sinopharm, σύμφωνα με δήλωση στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Οι δοκιμές Φάσης 3 ξεκίνησαν από τον Ιούλιο, ενώ η χρήση έκτακτης ανάγκης «έτρεξε» τρεις μήνες αργότερα.

Στην Κίνα, το εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, με άδεια έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση για δημόσια χρήση από οποιονδήποτε ρυθμιστή φαρμάκων.

Τα δεδομένα προέκυψαν από δοκιμές σε 31.000 εθελοντές στα Εμιράτα, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη μέτριων και σοβαρών περιπτώσεων Covid-19 και δεν προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το υποψήφιο εμβόλιο από την Sinopharm βασίζεται σε έναν απενεργοποιημένο ιό, που σημαίνει ότι το παθογόνο εξασθενεί για χρήση στον άνθρωπο.

Το επίπεδο προστασίας 86% υπερβαίνει το όριο του 50% που οι διεθνείς επιστήμονες θεωρούν αποδεκτό, κάτι που καθιστά το εμβόλιο της Sinopharm υποψήφιο για πολλές χώρες, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές που δεν μπορούν να αποκτήσουν αμέση πρόσβαση σε εμβόλια από τη Δύση.