Τους κλείνουν για τουλάχιστον πέντε μήνες στην καλύτερη περίπτωση, μέσα σε διάστημα ενός έτους, στο όνομα της δημόσιας υγείας, προκειμένου να περάσει όλη αυτή η περιπέτεια με τον κορωνοϊό όσο γίνεται πιο σύντομα.

Όμως τουλάχιστον το κράτος και η πολιτεία ας φροντίσει για να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επόμενη μέρα ώστε η εστίαση να βαδίσει ένα ασφαλές περιβάλλον, έτσι ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιχειρήσεις από τον κλάδο.

Γιατί ότι κάποιες θα κλείσουν μετά από μία τόσο βαθιά κρίση που θα κρατήσει για ορισμένες μορφές της εστίασης έως και το Πάσχα, είναι σχεδόν δεδομένο. Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Το θέμα είναι αυτές που δεν θα αντέξουν να μην είναι οι περισσότερες.

Οι εκπρόσωποι της εστίασης σε όλο αυτό το διάστημα, συμμετέχοντας σε τηλεδιασκέψεις έχουν ζητήσει από τους αρμοδίους συγκεκριμένα πράγματα.

Να πέσει στο 6% το ΦΠΑ, να χαμηλώσουν οι φορολογικοί συντελεστές, να υπάρξει μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, να μπει ο κλάδος στα προγράμματα ΕΣΠΑ, να υπάρξει ρύθμιση των χρεών στις 120 δόσεις και ένα κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν να ανοίξουν την επόμενη ημέρα.

«Η κρίση είναι μεγάλη για τον κλάδο και όπως φαίνεται θα έχει ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια, κρίνοντας από τα όσα είπε και ο πρωθυπουργός για τα νυχτερινά κέντρα και την διασκέδαση» τονίζει ο Σπύρος Στεργίου.

«Δεν χάνουμε μόνο τις γιορτές, στην ουσία χάνεται η χειμερινή σεζόν. Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία να στηρίξει τον κλάδο. Τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών δεν φτάνουν για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα. Όταν τα καταστήματα ανοίξουν θα βρεθούν με έναν πακτωλό υποχρεώσεων, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες.

Ειδική στήριξη για τις μορφές εστίασης που έπαθαν τη μεγαλύτερη ζημιά

Είναι ανάγκη να διαμορφωθούν από τώρα οι συνθήκες για τη επόμενη μέρα. Ειδικότερα, οι μορφές του κλάδου που έχουν πάθει και τη μεγαλύτερη ζημιά όπως είναι τα νυχτερινά μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ, αλλά και τα κέτερινγκ για τις εκδηλώσεις που έχουν ακυρωθεί, χρειάζονται μία ειδική στήριξη από το κράτος αφού όπως όλα δείχνουν ίσως να είναι σε αναστολή για μεγαλύτερο διάστημα.

Όταν μία επιχείρηση κλείνει για τόσους μήνες είναι σχεδόν αδύνατον να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι αρμόδιοι…».