Επιφυλακτικοί αλλά και κάνοντας όνειρα για το επόμενο καλοκαίρι, που όλοι ελπίζουν ότι η πανδημία θα έχει καταπολεμηθεί, αν και δύσκολα θα αποτελεί ανάμνηση, ήταν χθες οι πρώτοι Βρετανοί που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε χθες ένα πρώτο βήμα στην μακρά και επίπονη εκστρατεία για την νίκη ενάντια σε ένα ιό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Οι μαζικοί εμβολιασμοί ξεκίνησαν με μία 90χρονη να γίνεται το πρώτο άτομο που κάνει το εμβόλιο της Pfizer εκτός του πλαισίου των δοκιμών και παροτρύνοντας τον κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Αύριο η έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ, στα τέλη Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για την Ευρώπη

Εκτός όμως από το Ηνωμένο Βασίλειο, αύριο αναμένεται να πάρει έγκριση το εμβόλιο της Pfizer και στις ΗΠΑ από τον αρμόδιο οργανισμό (FDA), με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει χθες πως στις πρώτες 100 ημέρες θα εμβολιαστούν περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι. Όσο για την Ευρώπη, η έγκριση του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να ετοιμάζονται για την διανομή και διάθεση του εμβολίου στο κοινό.

Οι εικόνες από τους πρώτους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, με πρώτη την Μαργαρίτα Κέιναν, 90 ετών, πρώην βοηθό σε κατάστημα κοσμημάτων με το μπλουζάκι «Καλά Χριστούγεννα» και έναν 81χρονο άνδρα με το απίθανο όνομα Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Γρήγορα, έγιναν εμβλήματα της αξιοσημείωτης κούρσας για την λήψη του εμβολίου και η αγωνιώδης αναμονή του κόσμου για ανακούφιση, την ώρα που οι θάνατοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες καθημερινά παγκοσμίως.

Ποτέ στο παρελθόν, η Βρετανία δεν ανέλαβε ένα τόσο σκληρό και δύσκολο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. Λαμβάνοντας δίσκους που έμοιαζαν με κουτιά πίτσας, καθένας εκ των οποίων περιείχε 975 δόσεις εμβολίου, τα νοσοκομεία τα αποθήκευσαν σε καταψύκτες, τα ξεπάγωσαν και χθες τα μετέφεραν σε σύριγγες, για να τα κάνουν τελικά στα χέρια των διάφορων χαρούμενων αλλά και φοβισμένων -στην θέα της σύριγγας- Βρετανών. Κάθε λεπτό μετρούσε: Οι δόσεις του εμβολίου που ξεπάγωσαν και δεν θα δοθούν μέχρι την Παρασκευή, θα πεταχθούν.

«Το κάνουμε με στρατιωτική ακρίβεια» δήλωσε η Φιόνα Κίνγκχορν, η διαχειριστής του νοσοκομείου που είναι υπεύθυνη για τα εμβόλια στην πρωτεύουσα της Ουαλίας, Κάρντιφ, όπου εχθές ήταν προγραμματισμένο να γίνουν 255 δόσεις του εμβολίου. «Στην πραγματικότητα, μας βοήθησε ο στρατός στον σχεδιασμό».