Έλαμψε το κέντρο της Πάτρας με το άναμμα του φωτεινού χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.

Οι δρόμοι του ιστορικού και εμπορικού κέντρου αναδείχτηκαν αισθητικά και το γενικότερο αποτέλεσμα από τον φετινό στολισμό της αχαϊκής πρωτεύουσας είναι μάλλον αρκετά ικανοποιητικό για την πλειοψηφία τουλάχιστον της κοινής γνώμης.

Έστω και κάτω από συνθήκες lockdown, με την αγορά να είναι νεκρή, τον κόσμο σε καραντίνα και τους δρόμους έρημους και άδειους τις νύχτες λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η Πάτρα πήρε το χριστουγεννιάτικο φως και ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τις γιορτές.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα πράγματα στον φετινό στολισμό που δεν μπορούν να εξηγηθούν εύκολα για κάποιον που έχει την ανάλογη παρατηρητικότητα. Τι εννοούμε;

Ενώ όλοι οι δρόμοι του ιστορικού κέντρου της Πάτρας (σε μία ακτίνα δηλαδή που θεωρητικά ξεκινά από την Αράτου και φτάνει έως το ύψος της Σαχτούρη) από τις παράλληλες μέχρι και τις κάθετες οδούς στολίστηκαν και φωτίστηκαν, έχοντας ο καθένας ξεχωριστά λαμπιόνια που δίνουν ένα διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα, ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης έμεινε σχεδόν γυμνός.

Μες στο σκοτάδι. Μιλάμε ασφαλώς για την οδό Μαιζώνος. Αν το παρατηρήσει κανείς θα δει ότι ο κεντρικός αυτός δρόμος της Πάτρας από το ξεκίνημα του (στο ύψος της Καρόλου) φτάνοντας έως το τέρμα του (στην Παπαφλέσσα) είναι σχεδόν παντού χωρίς γιορτινά φώτα.


Μαιζώνος (πριν από την πλατεία Γεωργίου)

Ακόμα και τα τμήματα αυτά της οδού που βρίσκονται στο αμιγώς εμπορικό ιστορικό κέντρο, δηλαδή από την Αράτου έως την πλατεία Γεωργίου και από την πλατεία Γεωργίου έως την Γούναρη.

Τον λόγο δεν τον ξέρουμε. Παράλειψη; Δεν νομίζουμε. Μιλάμε για τον πιο εμπορικό δρόμο της Πάτρας στον οποίο στεγάζονται ορισμένα από τα πιο μεγάλα brand του λιανικού εμπορίου, με τα πιο ακριβά ενοίκια που τα τελευταία δύο χρόνια λόγω και της επικείμενης πεζοδρόμησης της οδού έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις στον φωτισμό και στον στολισμό. Όμως από την άλλη είναι κάπως αντιφατικό να στολίζεται όλο το κέντρο της Πάτρας και ο πιο εμπορικός δρόμος στον οποίο, εκτός των άλλων, βρίσκεται και το Δημοτικό Μέγαρο, να μένει στο σκοτάδι.


Μαιζώνος (στο τμήμα του δημαρχείου)

Α, και επί της ευκαιρίας. Χωρίς στολισμό είναι και το κτίριο του Δημοτικού Μεγάρου. Μόνο κάτι φωτάκια στο μπαλκόνι υπάρχουν για να σπάνε τη μονοτονία και να δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο γιορτών.

Όμως στη Μαιζώνος το μόνο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι κάτι φωτισμένοι μπλε άγγελοι στις κολώνες, κρυμμένοι οι περισσότεροι από αυτούς πίσω από τα κλαδιά των δέντρων.

Λογικό; Μάλλον όχι. Εκτός πια – το δίνουμε ως μοναδική εξήγηση – αν η δημοτική αρχή στην προσπάθεια της να στολίσει ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα της Πάτρας, φτάνοντας τα φώτα των γιορτών στις γειτονιές και στις λαϊκές συνοικίες, αποφάσισε να "θυσιάσει" τον εμπορικό δρόμο, καθώς ο διάκοσμος δεν ήταν αρκετός για όλους.

Όπως και να έχει και παρά το συνολικά αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα η σκοτεινή Μαιζώνος, μπροστά στο φωτεινό και γιορτινό ιστορικό κέντρο, είναι μία αντίθεση που προκαλεί απορίες. 


Αγίου Νικολάου


Κανακάρη


Πεζόδρομος Αγίου Νικολάου


Κορίνθου


Κολοκοτρώνη


Ερμού


Παντανάσσης


Γούναρη