Στις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής συμμετείχε την Δευτέρα ο Μαρίνος Σκανδάμης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η συζήτηση αφορούσε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αστυνομικά και σωφρονιστικά ζητήματα που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Ο αχαιός νομικός, ανέδειξε τις ελλείψεις του νομοσχεδίου και πρότεινε την τροποποίηση αρκετών διατάξεων.

Επισήμανε ότι παρότι η πανδημία επελαύνει στις ελληνικές φυλακές, έχοντας πια ανθρώπινα θύματα, εν τούτοις το νομοσχέδιο δεν προέβλεψε κάποιες διατάξεις για την αντιμετώπιση της. Μάλιστα τόνισε ότι ενώ συστήνονται 130 νέες θέσεις προσωπικού στην αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόνοια ώστε να συσταθεί τουλάχιστον μια θέση ιατρού παθολόγου – λοιμωξιολόγου σε οποιοδήποτε από τα 34 καταστήματα κράτησης.

Ο Μαρίνος Σκανδάμης ανέφερε επίσης ότι η αναιτιολόγητη περιστολή των δικαιωμάτων των αδειών κρατουμένων και των μεταγωγών τους σε αγροτικές φυλακές, απομακρύνει τις δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης και δημιουργεί ένα τιμωρητισμό που απέχει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (Fédération Internationale des Droits de l’Homme), είναι η παλαιότερη οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε αρχικά το 1936, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο και διαλύθηκε από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου, για να επανιδρυθεί το 1953.