Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) βρίσκεται σε εξέλιξη επηρεάζοντας ολόκληρη τη χώρα, οι προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοδοσίες ακυρώνονται αφού οι πολίτες καλούνται να μείνουν σπίτι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.

«Με τις ακυρώσεις να αυξάνονται, οι ζωές των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος βρίσκονται σε κίνδυνο» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι κληρονομικές μορφές βαριάς αναιμίας που η θεραπεία τους βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος ανά δεκαπενθήμερο από τη βρεφική ηλικία των πασχόντων και η ζωή τους είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την εθελοντική και τακτική προσφορά του αίματος από όσους αιμοδοτούν.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει πως «απειλητικές για τη ζωή μας ελλείψεις αίματος παρατηρούνται σε αρκετές μονάδες και ιδιαίτερη στη μεγαλύτερη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου της χώρας, στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στην οποία μεταγγίζονται πάνω από 700 θαλασσαιμικοί ασθενείς. Οι ελλείψεις αφορούν όλες τις ομάδες αίματος με αποτέλεσμα την υπομετάγγιση των ασθενών που λαμβάνουν πολύ μικρότερες ποσότητες από αυτές που χρειάζονται ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι αναβολές μεταγγίσεων σε όσους έχουν ΟRh(-), ή δύσκολο φαινότυπο. Πολύ μεγάλη πίεση δέχεται και η Βόρεια Ελλάδα λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει λάβει η πανδημία».

Για τον λόγο αυτό απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες που μπορούν να αιμοδοτήσουν ώστε να προσφέρουν δέκα λεπτά από το χρόνο τους πηγαίνοντας στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθημερινά από τις 9.00 έως τις 13.30 καθώς και Σαββατοκύριακο τις ίδιες ώρες (τηλ. 2107452036) ή σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο.

Υπάρχει ακόμη και η σταθερή αίθουσα «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» αποκλειστικά για αιμοληψίες που διαθέτει για αυτό το σκοπό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Ε.ΚΕ.Α., στην Λεωφόρο Θηβών 314, στο Αιγάλεω και με ώρες λειτουργίας Δευτέρα ως Παρασκευή 15.00 -20.00 (τηλ. 2105697986) ενώ στην ιστοσελίδα του Ε.ΚΕ.Α. (www.ekea.gr) υπάρχουν όλες οι αιμοδοσίες που διοργανώνονται σε χώρους εκτός νοσοκομείων.