«Μαύρα» είναι τα μαντάτα στον χειμερινό τουρισμό καθώς απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό καθώς και τα ταξίδια λόγω του lockdown.

Πέρυσι τον χειμώνα ήταν «άγνωστη» η λέξη κοροναϊός στην Ελλάδα και ο τουρισμός ζούσε ανθηρές στιγμές.

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν. Πολλές περιοχές που θεωρούνται ως χειμερινοί προορισμοί βρίσκονται σε επιδημιολογικά δύσκολη κατάσταση. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Σε όλη τη χώρα η παράταση των περιοριστικών μέτρων και του lockdown βάζει ουσιαστικά «ταφόπλακα» στη βιομηχανία του χειμερινού τουρισμού.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ξενοδοχεία, χειμερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

To lockdown και τα ξενοδοχεία
Το δεύτερο lockdown σπρώχνει στο χείλος του γκρεμού χιλιάδες καταλύματα, που ζουν με το χειμερινό εσωτερικό τουρισμό.

Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν σε περιοχές όπως η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Ανησυχία εκφράζου ακόμη και οι ξενοδόχοι σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, Αρράχωβα, Αρκαδία, Πήλιο, Δράμα καθώς και Καστοριά.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας και Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή εξαιτίας του lockdown, την περίοδο που υπό άλλες συνθήκες σφύζει από ζωή, καθώς αποτελεί νούμερο ένα χειμερινό προορισμό για τους τουρίστες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο Παρνασσός είναι έτοιμος να υποδεχθεί τον κόσμο, ωστόσο τη φετινή χρονιά κανείς δε θα απολαύσει το χιόνι και τη μαγευτική θέα, καθώς οι μετακινήσεις είναι απαγορευμένες λόγω καραντίνας.

«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς όλοι οι επιχειρηματίες περίμεναν τη χειμερινή περίοδο για να δουλέψουν», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις κρατήσεις, υποστήριξε πως έχουν αρχίσει να ακυρώνονται από την έναρξη του lockdown και μετά.


Την ίδια στιγμή, πρόβλημα υφίστανται και οι τοπικές κοινωνίες μιας και ο χειμερινός τουρισμός δεν συνέβαλε τα μέγιστα μόνο σε ξενοδοχεία και θέρετρα, αλλά και προκαλούσε και τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η πανδημία του κοροναϊού ανατρέπει τα σχέδια πολλών Ελλήνων για τις διακοπές τους εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Κλειστά τα χιονοδρομικά κέντρα
Παρά το γεγονός ότι ήδη οι κορυφές των βουνών έχουν υποδεχθεί τα πρώτα χιόνια οι λάτρεις του σκι θα πρέπει να περιμένουν, καθώς θα παραμείνουν κλειστά και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Όπως τόνισε άλλωστε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του επόμενου έτους θα παραμείνουν κλειστά, μεταξύ άλλων, και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Ζητούν μέτρα οι επιχειρηματίες
Εντείνονται οι πιέσεις των επιχειρηματιών προς την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στις πληγείσες μονάδες, τουλάχιστον αυτές που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων και άνω, να τύχουν των μέτρων στήριξης που έχουν και οι επιχείρησες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση.

Τέτοια μέτρα είναι κυρίως η αναστολή οφειλών προ το Δημόσιο.